23948sdkhjf

1204 TA: Kommunale regreskrav på sygedagpengeområdet

Artikel i Træ og Industri December 2004
Af chefkonsulent Jørn Henrik Rasmussen Dansk Industri

DI har gennemført en undersøgelse af kommunale regreskrav, der viser, at mindre end hver femte af de fremsendte krav ender med hel eller delvis betaling. Det tyder på, at nogle kommuner fremsender krav til virksomhederne, hvor der rent faktisk ikke kan placeres et ansvar. Det giver en masse bøvl og ekstraomkostninger for virksomhederne.

Danske kommuner har siden 1996 haft mulighed for at rejse de særlige regressager for udbetalte sygedagpenge. Forudsætningen er, at der i forbindelse med den dagpengeudløsende begivenhed kan konstateres et ansvar efter erstatningsansvarsloven. Virksomheden skal altså kunne siges at have handlet ansvarspådragende for, at en tilbagebetaling af sygedagpengene kan komme på tale. Det gælder endvidere, at kommunen har bevisbyrden i disse sager.

DI undersøgelsen omfatter 268 regreskrav, der alle vedrører kalenderåret 2003. Blandt de 268 undersøgte sager er godt hver tiende (12 procent) endt med, at virksomhederne har betalt det fremsendte krav. Der er indgået forlig om delvis betaling i ét ud af tyve krav (5 pct.), mens et tilsvarende antal (6 procent) er endt i egentlige retssager. Endelig er der et meget stort antal sager, hvor kommunerne frafalder regreskravet. Det sker nemlig i mere end tre ud af fire tilfælde (77 procent).

Undersøgelsen viser, at der fremsendes et stort antal krav, hvor virksomhederne ikke kan siges at have handlet ansvarspådragende, hvorfor der ikke skal tilbagebetales sygedagpenge.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068