23948sdkhjf

1204 LEDER: Alt! - også stilhed har en pris

Artikel i Træ og Industri December 2004
Endnu en gang har samspillet mellem beboere og erhverv udløst en konflikt, som domstolene har måttet tage stilling til.

Højesteret har i en sag givet naboer til Hvalsø Savværk medhold i, at Miljøstyrelsen ikke har behandlet beboernes klager over støj fra savværket på det korrekte grundlag.

Sagen er noget kompliceret, men omdrejningspunkterne er, om savværket ligger i et område, der kan karakteriseres som "blandet bolig- og erhvervsområde" eller i et rent boligområde, og om Miljøstyrelsen i den konkrete sag har haft kompetence til at bedømme den faktiske anvendelse af området, hvor savværket ligger, og fastsætte støjgrænser på den baggrund.

Sagen har stået på i mere end ti år, men meget er sket, siden Hvalsø Savværk blev etableret for 70 år siden. Tre væsentlige ændringer, som savværket ikke har haft nogen indflydelse på, har været medvirkende til retssagens udfald.

Sagen tager sit afsæt i, at en række tilflyttere flyttede ud fra byerne til Hvalsø for at få fred og ro, og at savværket ved en lovændring ændrede status til en "ikke særligt forurenende virksomhed" - et forhold som virksomheden på det tidspunkt ikke så noget problem i - samt at det omgivende område, hvor savværket ligger, har ændret status i lokalplanerne og er blevet udlagt som boligområde.

Højesteret siger i sin begrundelse for kendelsen, at den omstændighed, at der i området findes enkelte ejendomme, som anvendes til erhverv, kan ikke begrunde, at området ved anvendelse af støjvejledningen henregnes til "områder for blandet bolig- og erhvervsbebyggelse". Højesteret siger videre, at retten "finder det således utvivlsomt, at området i overensstemmelse med den planlagte og langt overvejende faktiske anvendelse skal henregnes til område type 5" (boligområde for åben og lav boligbebyggelse).

Hermed underkender Højesteret Miljøstyrelsens kompetence til at bedømme den faktiske anvendelse af området og de tilhørende støjgrænser.

Mange af træ- og møbelindustriens virksomheder er i lignende situationer og skal leve op til ikke at udsende mere støj end svarende til 45 dB. En elektrisk kaffemaskine udsender væsentligt mere støj end dette niveau. En opvaskemaskine udsender ofte også mere end 45 dB.

Prisen er ifølge Hvalsø Savværk 30 millioner kroner for, at savværket kan opfylde de stillede krav. Savværkets eksistens er således alvorligt truet, og det er arbejdspladserne også. Hvalsø Savværk er byens næststørste arbejdsplads kun overgået af kommunekontoret!

Det er vel derfor forståeligt, at formanden for industrigruppen i Roskilde Amt i Forbundet Træ-Industri-Byg (TIB), Eddie Rosentjørn er i gang med at mobilisere sit politiske netværk, fordi han frygter, at Højesterets afgørelse skal danne præcedens og gøre livet svært for en række danske virksomheder i byområder.

Det beskrevne sammenstød mellem modsatrettede interesser er så at sige klassisk - i Danmark - men man kan spørge sig selv, om det er fornuftigt at opretholde så stramme regler for erhvervsudøvelse, uden at vi sætter velfærden over styr. Alt har en pris, men vi skal finde en balance mellem borgernes og træ- og møbelindustriens interesser.

Branchedirektør Lasse Jensen
Træets Arbejdsgiverforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063