23948sdkhjf

0205 TEMA: Klarsyn på vinduers holdbarhed

Artikel i Træ og Industri Februar 2005
Frederikke Larsson, Teknologisk Institut

Teknologisk Institut kan tilbyde to nye måder til at teste holdbarheden af vinduer og overfladebehandling. Det kan give producenter og brugere indblik i, hvordan materialerne arter sig, når de udsættes for det danske klima


Holdbarhedsprøvning, hvor man ved laboratorieforsøg udsætter materialerne for et klimatisk forløb, der ligner det vejrlig som vinduet udsættes for i praksis, kalder vi accelereret ældning. Fordelen ved denne metode er, at resultatet af et produktudviklingsforløb kan testes og vurderes, inden produktet sendes på markedet – og derved undgå reklamationer, der koster dyrt både på pengepung og renommé.

En accelereret ældning kan være en del af dokumentationen for, at et produkt kan holde til de klimatiske forhold, når det er indbygget. Metoden kan også anvendes til at vurdere malebehandlingen af vinduer.

Vinduet monteres i et skab, der eksponerer det for udeklima og indendørs klima på samme tid. På denne måde kan 15-20 år i praksis gennemleves på bare 10-15 uger.

Forløbene er meget komplekse, og de klimatiske parametre der anvendes for vinduer, er udviklet over mange år og er dokumenteret gennem parallelprøvninger med naturlige ældningsforløb. Forsøgene har vist en god overensstemmelse med de naturlige eksponeringer.

Udendørs eksponering
Da biologien også har indflydelse på trævinduer og malebehandling, har Teknologisk Institut udviklet en prøvning med udendørs eksponeringer. Denne metode kan allerede efter 1 år give et fingerpeg på om en overfladebehandling kan forlænge træets levetid eller i værste fald være medvirkende til at træet nedbrydes hurtigere. Desuden giver metoden en vurdering af genbehandlingstider for malebehandlingen.

Metoden tilbydes ikke andre steder i Europa og er et effektivt redskab for træ-, farve-, lak- og imprægneringsindustrien.

De steder, der ofte volder problemer, er repræsenteret i prøvningsstanden. Det er typisk stødsamlinger, der ses i facadebeklædninger og vinduer samt vandretliggende træ som vinduer, glaslister og terrassebrædder. Endelig er frit eksponeret endetræ meget problematisk både hvad angår træ, lim og overfladebehandling. Disse steder fugtregistreres løbende på prøvningsstanden og der bliver samtidig vurderet om træet er nedbrudt eller angrebet af skimmelsvampe. Desuden bliver overfladens udseende og den generelle nedbrydning vurderet visuelt.

Information om accelereret ældning, kontakt Peter Vestergaard på 72 20 11 44, e-mail: peter.b.vestergaard@teknologisk.dk

For udendørs eksponeringer og holdbarhed kontakt Berit Lindegaard på 72 20 23 14, e-mail: berit.lindegaard@teknologisk.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063