TA's Designklub på besøg hos Fredericia Furniture
Ikke mindre end 65 arkitekter, designere og møbelproducenter deltog i TA Desingklubs arrangement den 13. oktober hos Fredericia Furniture.
Ikke mindre end 65 arkitekter, designere og møbelproducenter deltog i TA Desingklubs arrangement den 13. oktober hos Fredericia Furniture.
Dagen startede med en rundgang på virksomheden, opdelt i to hold under ledelse af adm. direktør Thomas Gravesen og salgschef Ole Bjerg.
Efter en spændende rundgang fortalte Thomas Gravesen, der er anden generation Gravesen i direktørstolen, levende om virksomheden Fredericia Stolefabrik, som den hed, da den kom på familien Gravesens hænder i 1955.
Det var den 30-årrige Andreas Gravesen, der på opfordring fra banken tilbød at overtage A/S Fredericia Stolefabriks aktiekapital. Prisen var 3.000 kroner.
Andreas Gravesen, der på dette tidspunkt fire års erfaring som selvstændig fabrikant med eget snedkeri i Strib på Fyn, tog udfordringen op mod at banken lovede ham en kassekredit på 250.000 kroner.
Strategien var at forny virksomhedens produkter samt skabe møbler af en høj grad af design og kvalitet. Dette mål var indledningen til et fantastisk samarbejde mellem arkitekt Børge Mogensen og fabrikant Andreas Gravesen. Et samarbejde og et venskab, der varede lige til Børge Mogensens død i 1972.
3.000 stole pr. måned
Fredericia Furniture er i dag en virksomhed med 35 timelønnede medarbejdere og en virksomhed, der signalerer toppen af design og kvalitet i det store produktprogram.
Fremhæves skal dog en virkelig sællert, nemlig Nanna Ditzels stol Trinidad, der bliver produceret i et antal på 3.000 stk. om måneden. Når komponenterne er klar, tager det ca. to et halvt minut at samle stolen.
Det forhold har Fredericia Furniture haft stor nytte af og særlig i de situationer, hvor kunden ønsker en hurtig levering.
Rød tråd
Thomas Gravesen kunne fortælle, at virksomheden samarbejder med ikke mindre end 16 arkitekter – en blanding mellem unge og ældre.
- Det giver en stor palet af møbler, men det skal understreges, at vi har et stort ønske om at samle de bedste i en eller anden form for ”rød tråd” i vort produktionsprogram, fortalte Thomas Gravesen.
- Vi vil gerne i dialog med de yngre arkitekter, og vi får daglig forslag fra mange forskellige arkitekter og designere, men desværre er det en forsvindende lille del, vi kan anvende, fastslog Thomas Gravesen.
Arkitekter i praktik
Institutleder Ole Lund fra Dansk Designskole efterlyste praktikpladser for arkitektstuderende. Hertil opfordrede Thomas Gravesen til, at praktikken foregår hos andre designere eller hos nogle underleverandører.
- Ole Lund mente, at det er vigtigt med en større forståelse for det praktiske produktionsarbejde hos de studerende. Det er ikke praktik i design, der er brug for, idet det jo er det område, som eleverne kan, fastslog Ole Lund.
Fabrikant Knud Andersen fra Brødrene Andersens Møbelsnedkeri opfordrede til, at der var en større fleksibilitet hos designerne.
- Vi mangler i høj grad arbejdskraft i branchen, sagde han. I øvrigt var Knud Andersen enig i at det var det praktiske arbejde, som skulle tilbydes de arkitektstuderende og ikke praktik i design.
Denne del af debatten omkring praktikordningen vil Træets Arbejdsgiverforening efterfølgende arbejde videre med.
Udover rundvisning og orientering fra Thomas Gravesen var der indlæg fra firmaet DNMARK under overskriften ” Skal alting være firkanter”? samt et indlæg fra firmaet Carl Bro as med titlen ” Et entydigt formsprog understøtter funktionen”.
Alt i alt en rigtig god faglig dag hos Fredericia Furniture for medlemmer af TA’s Designklub.