23948sdkhjf
Annonce

Fusionerer opkøb: – Vi er lykkedes over al forventning

Halvandet år efter Onecollection overtog Schou Andersens Møbelfabrik, fusioneres fabrikken nu fuldt ind i foretagendet. Ifølge medejer Hans Henrik Sørensen er det først og fremmest et spørgsmål om at forene to kulturer, og indtil videre har foreningen af de to virksomheder været en ganske smertefri omgang.

Læs også: Dansk møbelproduktion fordobler indtjeningen for klassikerproducent

– Vi er faktisk lykkedes over al forventning, og vi er kommet i gang med at producere Finn Juhls møbler dernede, meget hurtigere end vi havde regnet med, fortæller Hans Henrik Sørensen.

Fra Japan til Vejen

Med opkøbet af den Vejen-baserede møbelfabrik sikrede Onecollection, der siden 2000 har haft eksklusivretten til hele Finn Juhls kollektion, sig kompetencer udi massivtræ, ligesom overtagelsen af Schou Andersen blev et ben ind i care-segmentet, som har udgjort den primære målgruppe for den hidtil familieejede fabrik. Men ifølge Hans Henrik Sørensen har man fået mere, end man havde forventet.

– Det overraskende har været, hvor højt et kompetenceniveau der faktisk er dernede. Det er måske ikke noget, man lægger så meget mærke til, når det kommer til møbler til care-sektoren, for det er jo ikke designmøbler på samme måde, men det er nogle enormt dygtige medarbejdere, vi har fået med, fortæller han.

Det har betydet, at Onecollection indtil videre har flyttet produktionen af fire Finn Juhl-stole til fabrikken i Vejen, og flere følger snart.

– Tre af modellerne har vi insourcet, og så har vi udviklet en ny, og det er den retning, vi fortsætter i. Vores drøm er, at vi har en dansk produktion af Finn Juhls klassikere, siger Hans Henrik Sørensen.

Læs også: Finn Juhl-producent om dyster forudsigelse for møbelklassikere: - Der er ikke en faldende interesse

Hidtil er en del af møbelarkitektens arv blevet fremstillet i Japan, og Onecollection-medejeren understreger, at planen er at holde fast i de samarbejder.

– Men det giver ikke længere så meget mening at slæbe alle møblerne halvvejs rundt om jordkloden, så vi kommer i højere grad til at dele produktionen mellem Vejen og Japan, forklarer han.

En ens kultur

Med fusionen, der træder i kraft pr. 1. juli, samles de hidtil selvstændige selskaber under Onecollection, men ifølge Hans Henrik Sørensen får det ikke stor betydning for hverdagen i hverken Vejen eller Ringkøbing, hvor hovedsædet og plademøbelproduktionen befinder sig.

– Der ryger desværre et enkelt job, når vi samler administrationen i Ringkøbing, men ellers fortsætter alle medarbejdere, og i Vejen kommer der blot et nyt navn på bygningen, lyder det.

Således bliver fusionen i højere grad et spørgsmål om at forene to kulturer.

– Det handler om at undgå de usynlige mure, der kan komme, hvis to virksomheder står ved siden af hinanden og hver især holder på sit – det kan være destruktivt, og det er meget vigtigt for os at få skabt en ens kultur, forklarer Hans Henrik Sørensen, der dog allerede ser mange ligheder mellem de vestjyske og det sydjyske.

– Vi er stolte af den kultur, vi har i Onecollection, hvor vi værner om vores værdier og ikke har et hardcore fokus på den sidste krone men i højere grad på helheden – og det harmonerer godt med kulturen i Vejen, hvor fabrikken er præget af, at folk har været der i mange år, og at man i trange tider ikke har fyret men i stedet produceret til lager. Det er den slags, der skaber en god kultur, og der er ikke de store forskelle, lige på nær at vi måske har en lidt mere moderne tilgang med mindre topstyring og hvor medarbejderne inddrages mere og tager ansvar, lyder vurderingen.

Læs også: Finn Juhls vestjyske fortælling skal på museum

Fabrikken frem i første række

Den lidt mere moderne tilgang har også resulteret i, at der efter overtagelsen er gjort investeringer i det sydjyske produktionsapparat, der i dag tæller tre CNC-maskiner.

– Og måske vi skal have en fjerde ind. Med 8.000 kvadratmeter er der god plads at vokse på dernede, siger Hans Henrik Sørensen.

En del af planen er desuden, at den hidtil familieejede fabrik, der traditionelt har ført en tilværelse som leverandør uden for offentlighedens søgelys, skal mere i fokus.

– Det betyder virkelig meget for os, at kunder fra hele verden kan komme til Vejen og opleve produktionen. Ikke mindst i forhold til Finn Juhls navn og arv er det vigtigt, at historien kan bakkes op af en produktionshistorie i Danmark, og at folk kan se, tingene ikke bare kommer ud af en maskine, men fremstilles med håndkraft – det understøtter den værdi, vi lægger i møblerne, og som betyder, at produkterne kan holde i generationer.

Nyt brand på vej

På Finn Juhl-fronten har opkøbet altså allerede vist sig mere givtigt end først antaget, men det er ikke eneste ben, Onecollection står på. Og faktisk var forventningen, at overtagelsen af Schou Andersen især ville styrke virksomhedens andet ben.

Læs også: Ejerskifte har kostet på bunden hos møbelfabrik

– Det er jo en fabrik med eget produktprogram, der især står stærkt i care-segmentet, og der ser vi gode muligheder for, at vi kan opnå nogle positive synergier, når vi kombinerer med vores egne produkter og kan gå til kontraktmarkedet med en bredere kollektion, fortalte Hans Henrik Sørensen umiddelbart efter overtagelsen.

Den plan holder holdet fast i.

– Care-segmentet er et nyt område for Onecollection, men det er en stor kompetence i Schou Andersen, som fortsat er intakt, så den arbejder vi videre med. Vi bliver jo mange ældre i fremtiden, og selvom der ikke er så mange penge for offentlige indkøb i øjeblikket, så vil vi bringe det at være internationale i spil og udbrede de produkter til andre markeder, uddyber Hans Henrik Sørensen.

Selv henter Onecollection omkring 75 pct. af sin omsætning på eksport, og der er således rig mulighed for at tage Schou Andersens styrker med ud til flere markeder, mens virksomheden samtidig har et nyt, kontraktorienteret tiltag i støbeskeen. I slutningen af året barsler Onecollection således med nyt brand målrettet kultur, kontor, hotel, restaurationer og endelig plejesektoren.

Læs også: Finn Juhls arvtagere rykker ind på 2.200 nybyggede kvadratmeter

– Ligesom vi med den store eksportandel har en stor spredning på markeder, giver det også mening for os med spredning på segmenter. Det er ingen hemmelighed, at det efter et par gode år lige nu ikke går fantastisk for boligmarkedet, så vi tror på, at der er noget at hente på kontraktmarkedet, og vi har allerede fået god respons også på møbler i meget høj kvalitet til hele hospitality-segmentet, fortæller Hans Henrik Sørensen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Annonce
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.11