23948sdkhjf

Pukkel af udskudte renoveringer hos danske boligejere

Inflation, høje renter og mangel på byggematerialer har fået danske boligejere til at udskyde et væld af renoveringsprojekter. Cheføkonom er behersket optimist angående puklens fremtidige afvikling

De sidste års inflation har fordyret boligistandsættelser ganske betydeligt. Inflationen er stort set væk nu, men det er prisstigningerne mens inflationen stod på ikke.

En ny undersøgelse fra Voxmeter viser, at 30 pct. af alle boligrenoveringsprojekter er blevet udskudt, enten fordi byggematerialer har manglet, eller fordi de tilbageværende har været for dyre.

Undersøgelsen er bestilt og betalt af Timberman og har besvarelser fra 2000 repræsentativt udvalgte danskere, som bor i ejer- eller andelsboliger.

- Vi kan se, at knap halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen har haft planer om at renovere i år, og blandt dem har knap hver tredje måttet udskyde projekter. Til gengæld er der trods alt to ud af tre, der har kunnet gennemføre deres planlagte renoveringsprojekter, og det er jo positivt, siger adm. direktør i Timberman, Mogens Fisker i en pressemeddelelse.

Inflation er en ting, renten er en anden. ECB har presset renten op for at presse inflationen ned. Det har virket, men det betyder samtidig, at boligistandsættelse er blevet dyrere. Hvis man istandsætter for opsparingen, går man glip af høje renter. Hvis man derimod låner til istandsættelser, skal man betale høje renter.

Lys for enden af tunnelen

Kombinationen af historisk inflation og efterfølgende høje renter påvirker danskernes boligistandsættelsestilbøjelighed, forklarer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

- Hvis vi kigger på kerneinflationen, hvor energi- og fødevarepriser er taget ud af ligningen, er priserne omkring fire procent højere end, hvad de var for et år siden. Den samme måling for byggematerialer viser et fald på 0,4 procent, men samlet set ligger prisniveauet på byggematerialer stadig langt over før-corona-niveauet. Så vi ser stadig et højt prisniveau, og kombineret med de rentestigninger, vi har oplevet de seneste år, betyder det, at det er blevet dyrere at finansiere et renoveringsprojekt, siger cheføkonomen.

Dog er Jens Nyholm behersket optimist, når det kommer til at få skubbet til puklen af udskudte renoveringer.

- Økonomisk usikkerhed og et lavere rådighedsbeløb kan lægge en dæmper på renoveringslysten, da lønningerne endnu ikke kompenserer for de sidste års inflation. Det, der dog peger i den rigtige retning, er den rekordhøje beskæftigelse, som har rundet de 3 millioner i beskæftigelse. Sammen med lønstigninger på 4-5 procent og faldende inflationsrater begynder reallønnen stille og roligt at blive gendannet, og dertil har danskerne rekordstore opsparinger stående, som kan bruges på blandt andet lidt større investeringer såsom renoveringer af boligen, forklarer Jens Nyholm afsluttende.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129