Markedsfører faderens opfindelse: Hæve-sænke-værkstedsbordet til 500 kg
Tobias Ulriksen er 32 år og egentligt IT-uddannet fra Aarhus Universitet, og han har både været ansat og været selvstændig med rådgivning af virksomheder.
Faderen, Torben Ulriksen, er lidt af en opfinder, og driver en mellemstor maskinfabrik, Tiltman, i Odder, hvor han har en egen-udviklet produktion af tilbehør til entreprenørbranchen. Og ved siden af har han i flere år haft tanken om, at der kunne laves en bedre løsning, når det kom til justerbare værkstedsborde.
Som sagt så gjort. Bordet, kaldet Adjustable, er nu en realitet.
Til høj og lav
Adjustable kom ifølge faderen til verden, da han i sin egen produktionsvirksomhed har medarbejdere med stor fysisk højdeforskel. Men de skulle bruge de samme arbejdsfunktioner, og derfor begyndte han at arbejde med et bord, som var hurtigt at justere ind efter den ønskede arbejdshøjde.
- Min far har arbejdet med konceptet i flere år, og det er nu endt i flere modeller, fortæller Tobias Ulriksen.
Adjustable er patenteret
Der findes selvfølgelig hæve-sænke borde som værkstedsborde, men dels er det faktisk ikke voldsomt udbredt, og dels er det enten sakseborde eller søjleborde.
- Systemet er udviklet således, at de fire ben – et i hvert hjørne, og alle med hjul, hæver og sænker sig nøjagtigt samtidigt. Teknikken inde i selve benene, som muliggør de tunge løft, har vi patent på. Samtidig giver det plads til, at man kan have sine ben inde under bordet, hvis man vil sidde ned til arbejdet. Adjustable er dermed meget ergonomisk. Man kan for eksempel sidde ned og tic-svejse, og man kan indstille bordet efter den højde, der nu passer til personen og den arbejdsopgave, der skal løses, siger han.
Adjustable kan belastes med op til 500 kg vægt, hvilket dækker de fleste værkstedsbehov. Konkrete forespørgsler har dog medført, at der nu også arbejdes på et bord, der kan bære helt op til 1.500 kg. Bordene fås i tre størrelser, som passer med dimensionerne på en europapalle, en halv europapalle, eller i 1 x 2 meter. Alle borde er med et indbygget, aftageligt batteri til opladning, samt muligheden for at tilslutte bordet til fast strøm via en ledning.
Vil tæt på kunderne
- Jeg vil have fokus på det kommercielle, det vil sige salg og markedsføring, og selvfølgelig det forretningsmæssige. Produktion og lagerføring kommer til at foregå her i min fars maskinfabrik, hvor alle faciliteter jo i forvejen er til stede, fortæller han.
Selv bor han med sin familie i København, men lægger ofte vejen forbi hos forældrene i Odder. Det vil han også gøre, når den nye forretning kommer op at køre.
- Jeg vil gerne hands-on bidrage til en bedre ergonomi i industrien og på værkstederne. Og det kan jeg, hvis jeg går aktivt ind i at udvikle et selskab, der kan markedsføre værkstedsbordet.Jeg har haft personlige overvejelser om min fremtid, og det viste sig jo, at opgaven lå lige foran mig, siger han, og tilføjer:
- Samtidig kan jeg godt lide tanken om den direkte kontakt med kunderne, omkring et produkt jeg kan stå fuldstændigt inde for, og som faktisk har et ædelt formål; nemlig at forbedre ergonomien og arbejdsmiljøet i industrien. Folk bliver længere på arbejdsmarkedet i dag, og derfor er det rigtigt godt, at man kan indrette arbejdspladsen, så den er skånsom og ikke slider folk ned i utide. For mig er det vigtigt, at knæ og ryg ikke belastes unødigt. Det giver en større arbejdsglæde, siger han.
Interessen er der
- Jeg har solgt de første borde, og tilbagemeldingerne er fantastiske. Der er også erhvervsskoler, der har henvendt sig, og vi har fra industrien fået forespørgsler på ret store antal borde. Det var dog lidt for tidligt, men nu er vi klar og kan sætte en egentlig produktion i gang, siger Tobias Ulriksen, der lige nu arbejder med at udvikle på firmaets hjemmeside.
Han vil sælge værkstedsbordene ved direkte salg herhjemme i Danmark, og gør sig allerede nu også nogle tanker om, hvordan han kan komme ud på de nære eksportmarkeder.
- Min far har flere spændende videreudviklinger i støbeskeen. Han kan slet ikke lade være, så jeg håber, at det kan komme mig til gode i mit nye setup, siger Tobias Ulriksen med et smil.
Han satser i første omgang målrettet på jern- og metalindustrien, samt autoværksteder, maskinfabrikker med videre, som jo har de tunge emner, der skal samles, svejses og bearbejdes. Men bordene passer faktisk bredt ind i en lang række nicher, hvor der er brug for ergonomi, stor holdbarhed og fleksibilitet.