23948sdkhjf

”Jeg må aldrig tro, jeg ved det hele”

Henrik Linneberg har på få år flyttet midtjyske Front-Z fra at være et mindre snedkeri til i dag at være en af Europas største leverandører af malede MDF-låger.
Fagfolk har i årevis diskuteret, hvorvidt den medfødte arv eller påvirkningen fra opvækstmiljøet er vigtigst for den enkelte persons udvikling.

I tilfældet Henrik Linneberg virker diskussionen næsten overflødig, for den 34-årige administrerende direktør i Front-Z har haft sin gang i det midtjyske snedkermiljø lige så langt tilbage, han kan huske, og den virksomhed, han i dag er daglig leder af, blev oprindeligt grundlagt af far Holger i 1989.

- Jeg plejer at sige, at det er ikke mange, der kan holde 30 års fødselsdag og 20 års arbejdsjubilæum i det samme år, siger Henrik Linneberg med et grin.

Personlige ambitioner driver væksten
Holger Linneberg grundlagde Linnebergs Maskinsnedkeri i 1989, og da det lille værksted i 1997 begyndte at producere MDF-låger i kompagniskab med en industrilakerer, tog udviklingen fart. I 2002 skiftede virksomheden navn til Front-Z, og samme år blev Henrik Linneberg færdiguddannet som maskinsnedker, hvorefter han kom ind i virksomheden på fuld tid.

Henriks første tid i firmaet blev dog ret turbulent, da industrilakereren i 2003 gik konkurs, men Holger og Henrik Linneberg reagerede snarrådigt, da det første chok havde lagt sig, og overtog industrilakererens del af virksomheden.

I 2004 samlede Front-Z aktiviteterne i nye lokaler på Langvadbjergvej i Snejbjerg få kilometer vest for Herning, mens Henrik Linneberg satte sig i direktørstolen, og siden har virksomheden udviklet sig fra at have seks ansatte på 800 m2 til i dag at beskæftige godt 60 ansatte på 9.000 m2.

- Det skyldes primært mine ambitioner om, at der skulle ske noget mere, siger Henrik Linneberg om udviklingen.

Der findes en plan
Dermed sætter han meget passende ord på den personlighed, som fysisk indrammes af et nydeligt jakkesæt og en velovervejet udtale af enhver sætning. For Henrik Linneberg er ikke blevet administrerende direktør i Front-Z, alene fordi han er søn af virksomhedens grundlægger.

- Der findes en plan for, hvor vi er henne om fem år, og til den tid har vi en helt anden størrelse end nu. Men det er planen, at vi bliver her på matriklen, for der er fortsat mulighed for at fordoble produktionen, hvor vi ligger, siger Henrik Linneberg med henvisning til, at Front-Z i dag har en produktionskapacitet på cirka 40.000 emner om ugen.

En genvej til vækst er opkøb, og selv om Henrik Linneberg af princip er modstander af at afvise mulige scenarier for fremtiden, understreger han, at det ikke er en del af den nuværende plan for virksomheden at ekspandere gennem køb.

- Når jeg taler om vækst i femårsplanen, er der tale om ren, organisk vækst. Og inden vi når i mål med den nuværende femårsplan, er der allerede lagt en ny. Det er de nye mål, der driver mig. Vi skal gøre det bedre hele tiden, det er ikke nok bare at gøre, som vi gjorde i går.

Ikke bare for at stille krav
Ambitiøse chefer er intet særsyn i dansk erhvervsliv, men hvordan overfører man sin egen ærgerrighed til cirka 60 ansatte, hvoraf en del er ufaglært arbejdskraft?

- Jeg er ikke bange for at sige, at jeg har forventninger til mine ansatte. De enkelte ansatte får ansvar og målpunkter, så de hele tiden har noget at flytte sig på og efter. I stedet for at andre kontrollerer dem, så har de en plan at følge, siger Henrik Linneberg bestemt, før han tilføjer:

- Hvis man ikke lever op til målene, så må vi sætte os ned sammen og se på, om de er realistiske. Vi ser på, om medarbejderen har værktøjerne til at løse dem.

Et af de værktøjer, som flere medarbejdere hos Front-Z manglede, var evnen til at læse dansk på et tilstrækkeligt højt niveau. Henrik Linneberg har derfor engageret en lærer, som afholder danskkurser for de ansatte på Front-Z i arbejdstiden.

Arbejdsglæden blandt de ansatte er steget, mens ledelsen har fået lettere ved at komme igennem med budskaber, som før kunne gå tabt på uforståelige skilte og instruktioner. Og det glæder Henrik Linneberg.

- Vi har en flad organisation på virksomheden, og min dør er åben for alle. Jeg mener det virkelig alvorligt, når jeg siger, at en fejedreng er lige så vigtig for at få tingene til at løbe rundt, som jeg er det som direktør, siger han.

Ikke bandeleder som barn
I takt med Front-Z’s vækst i løbet af de sidste 10 år har Henrik Linneberg gradvist uddelegeret mere ansvar. Processen har ikke altid været let, når man nu selv har haft sin opvækst på virksomheden og kender den bedre end nogen anden.

- Det kan godt være svært at overlade ansvaret for noget, man går så meget op i, til andre. I starten tænkte jeg tit, at man da kunne gøre det og det billigere eller smartere, hvis der kom et forslag, jeg ikke var helt enig i. Men med tiden opbygger man en tillid til, at medarbejderne sagtens kan klare den. Og ærligt talt så sker det tit, at medarbejderne nu kommer op med gode idéer, jeg aldrig selv var kommet på, erkender Henrik Linneberg og tilføjer:

- Front-Z skal ikke være en enmandsting, alle medarbejdere skal så vidt muligt inddrages, for hvis jeg begynder at tro, jeg ved det hele, kan vi lige så godt lukke med det samme.

Og så ender vi måske alligevel med at berøre diskussionen om arv og miljø let, for mens det ikke var Holger Linnebergs ambition at stå i spidsen for en masse ansatte på sin virksomhed, så er Henrik Linnebergs forhold til rollen som leder mere splittet.

- At være iværksætter og leder går ikke nødvendigvis hånd i hånd. Jeg var ikke bandeleder eller den, der nødvendigvis skulle bestemme som barn. Jeg har dog altid haft en holdning til tingene, og jeg har nok heller aldrig været kendt for at tie stille. Og det kan sagtens være, at jeg i fremtiden bidrager bedre til virksomheden i en anden rolle end den nuværende. Det ved man aldrig, men så må vi se på det og tage den derfra, konstaterer han.

Artiklen er en del af temaet Portræt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063