23948sdkhjf

”Tømmerloven bliver et vendepunkt”

EUTR vil få stor effekt på verdenshandlen med træ, forudser danske Nepcon. Organisationen er netop – som den første i Europa – blevet blåstemplet af EU til at rådgive om loven.
- Vi har i løbet af det seneste år oplevet den største tilgang af FSC-kunder i vores historie, og vi er overbevist om, at det er et tegn på at markedet reagerer på de nye spilleregler på EU-markedet. Vi håber, at vi kan bidrage til at gøre omstillingen lettere for virksomhederne og vende udfordringerne til en fordel for den europæiske industri.

Peter Feilberg, direktør i danske Nepcon, forudser, at EUTR – eller Tømmerloven, som den hedder i daglig tale – vil vise sig som et afgørende vendepunkt i den globale kamp mod ulovligt træ. Den store vækst inden for FSC- og PEFC-certificering i løbet af det seneste årti viser ifølge Nepcon-direktøren, at industrien i høj grad tager ansvar for træprodukters oprindelse.

Alligevel skønner Verdensbanken, at der årligt handles for mellem 57 og 85 milliarder kroner (10-15 milliarder US dollars) ulovligt træ på verdensplan. I erkendelse af sit ansvar har EU søsat flere store initiativer til at bremse ulovlig fældning og handel med ulovligt træ; herunder altså Tømmerloven, som pålægger EU-virksomheder at minimere risikoen for at bringe ulovligt træ i omsætning på EU-markedet

Behov for ekspertbistand
EUTR trådte i kraft den 3. marts i år, omfatter specifikke krav til mange virksomheder, der importerer træ eller træprodukter til EU-lande. Disse virksomheder skal blandt andet opretholde et ”due diligence”-system til at identificere produkter, der indeholder ulovligt træ. De skal desuden regelmæssigt evaluere effektiviteten af systemet.

Den 27. august 2013 blev Nepcon – som den første organisation – officielt anerkendt af EU som kompetent til at hjælpe virksomheder i hele EU med at opfylde deres forpligtelser under EUTR. Nepcon er dermed anerkendt som en ”Monitoring Organisation” (MO), der kan assistere virksomheder, hvis de ønsker professionel bistand til at udvikle og implementere due diligence.

- Der er behov for ekspertbistand, fordi Tømmerloven stiller meget specifikke krav og samtidig kræver fortolkning. Mange oplever lovens krav som vanskelige, siger Peter Feilberg og understreger:

- Lovens krav handler i bund og grund om god leverandørstyring, og det er i virkeligheden en hjælp til at fremtidssikre europæisk erhvervsliv. Træ er en naturressource under globalt pres, og vi kan forvente betydelig konkurrence om adgang til stabile leverancer i fremtiden. Her er danske virksomheder heldigvis godt med. Blandt andet er mange allerede certificeret og samarbejder med certificerede leverandører.

Behov for ekspertise
Som MO er Nepcons rolle er kort fortalt at hjælpe virksomhederne med den udfordring; dels ved at levere et EU-godkendt due diligence-system og dels ved at evaluere virksomhedens implementering af systemet i praksis.

- EU’s godkendelse af vores due diligence-system er godt nyt for de virksomheder, der allerede bruger systemet. Vi har lagt et stort arbejde i at sikre, at vores system er brugervenligt og samtidig nøje afstemt med EUTR og tilsvarende lovgivning i USA og Australien, siger Peter Feilberg.

Han fremhæver, at Nepcons system er testet hos virksomheder, og faktisk har det dannet grundlag for udvikling af det system, som European Timber Trade Federation (ETTF) tilbyder sine medlemmer.

- Vi oplever en stor interesse for vores due diligence-services og kurser blandt virksomheder i EU-lande, men også i lande udenfor EU, hvor leverandørerne har behov for at forstå, hvordan de konkret kan tackle de nye krav fra EU-købere. Hundreder af virksomheder og offentlige myndigheder har indtil videre benyttet sig af Nepcons ekspertviden på området, slutter Peter Feilberg.

Italienske Conlegno er også blevet godkendt som MO, men må, til forskel fra Nepcon, udelukkende operere i hjemlandet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077