23948sdkhjf

Køkkenkæde bliver ramt af vanskelige markedsvilkår: - Ellers var vi tæt på rekordresultat

JKE Design er med sine forhandlere i Norge og Sverige særdeles udsat, når valutakursen falder i de to lande

Det kan være en udfordring at levere køkkener til det meste af Skandinavien, mens valutakurserne falder.

Det ved de hos JKE Design, som sælger til Norge, Sverige og Island fra den nordjyske by Jerslev.

Direktør Freddy Lauridsen var da også tilfreds, da køkkenkæden tidligere på året kunne præsentere et plus på 1,2 mio. kr. på bundlinjen for regnskabsåret 2023. Det var på trods af, at resultatet kom på bagkant af nogle stærke år. Fra 2020 til 2022 tjente køkkenvirksomheden mere end 20 mio. kr.

- Vi bliver en del påvirket af det, når valutakurserne styrtdykker, og det er dét, som er sket de sidste par år i særligt Norge og Sverige. Vi får knap så mange penge for vores varer, og de faldende valutakurser påvirker kundernes købekraft, siger Freddy Lauridsen.

I dag koster 100 norske kr. kun 63 danske kr. Lidt mere koster det at købe svenske kroner. Begge var væsentlig dyrere at købe for blot to år siden.

Tæt på rekordresultat

Freddy Lauridsen påpeger desuden, at inflationen er steget betragteligt i samme periode og særligt fragt-, el- og gaspriser blev høje på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

Det er alt sammen markedsvilkår, som påvirker køkkenkædens salg og indtjening. Det er også vilkår, som er svære at ændre på.

- Hvis ikke det var for vanskelige markedsvilkår, havde vi været tæt på at lande et rekordresultat, siger Freddy Lauridsen.

I 2021 endte JKE Design med en bundlinje på 13 mio. kr. Det er den hidtil højeste for den nordjyske køkkenkæde.

JKE DESIGN A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning - - -
Bruttofortjeneste 55,6 58,7 63,5
Resultat af primær drift 2,7 6,8 18,3
Resultat før skat 1,9 5,0 17,1
Årets resultat 1,2 4,5 12,9
Balancestatus 98,2 112,9 112,5
Egenkapital 37,8 46,8 52,4
Antal ansatte 99 97 100
Kilde: CVR

Mens køkkensalget er på et lavere niveau i vores nordiske nabolande, kan JKE-direktøren glæde sig over, hvordan salget går i Danmark.

- Vi har klaret os fint i Danmark i lang tid, og vi oplever også fin vækst i år, siger Freddy Lauridsen om den nuværende markedssituation.

- Vi kommer fra en periode, hvor forbrugerne har været i tvivl om boligrenterne. Nogle er gået fra at have negative renter til pludselig at have renter på 4 pct. af lånet. Det gør, at folk er mere forsigtige med at handle i en periode. Men som sagt har Danmark været god for os gennem det sidste lange stykke tid, og vi oplever stadig en god interesse.

Forventningen til indeværende regnskabsår er stadig positiv. 

Nye forhandlere og stærkere brand

Forventningerne skyldes særligt - ifølge årsregnskabet - to forhold: Et stærkere brand og nye forhandlere.

JKE Design udvider jævnligt antallet af butikker. I august blev der meldt om en ny butiksåbning i Esbjerg, mens fem andre er åbnet siden 2021.

Freddy Lauridsen blev adm. direktør for JKE Design i 2022. Det blev meldt ud, at han fik tre kerneområder, han skulle fokusere på. Produktudvikling, styrke forhandlernetværket og styrke brandet.

Og de to sidstnævnte kerneområder er netop årsagen til, at køkkenkæden tør sat på et forbedret årsresultat for 2024.

- Vi satser hele tiden på at øge vores kendskab i markedet. Vi forsøger at udbrede kendskabet ved at åbne nye butikker og sikre høj kundetilfredshed.

Freddy Lauridsen tør dog ikke helt spå om det endelige 2024-resultat, da forudsætningerne ændres løbende. Han regner med, at resultatet kommer til at ligge mellem 2023-resultatet på 1,2 mio. kr. og 5 mio. kr., som var det forventede resultat. 

Han kalder det nuværende marked uforudsigeligt, men er glad for én særlig prioritet:

- Vi har foretaget nogle ret store investeringer, som gør os klar til, at markedet vender. Vi har også investeret i vores produktion.

Wood Supply har også snakket med Freddy Lauridsen om årsagen til de mange ønskede butiksåbninger. Det kan du læse mere om her

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062