Kopivarer for mange millioner kroner blev destrueret
Tøj, mobiltelefoner, sko og mad for sammenlagt cirka 70 millioner kroner blev i 2023 mistænkt for at være kopivarer og derfor tilbageholdt af Toldstyrelsen, og nu skal de varer, der beviseligt er kopier, destrueres.
Det skete mandag i Frederiksværk, oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.
Her overværede skatteminister Rasmus Stoklund (S) ødelæggelsen af kopivarerne.
Kopiering af varer går ud over både forbrugeren og de danske virksomheder, siger han i pressemeddelelsen:
- Hverken borgere eller virksomheder kan være tjent med, at der er nogle, der laver billige kopivarer, og vi skal ikke finde os i, at nogen forsøger at få de ulovlige varer ind over grænsen, udtaler skatteministeren.
De 70 millioner kroner dækker over 50.000 varer, som blev tilbageholdt sidste år. De fordeler sig på 4906 sager.
Toldstyrelsen oplyser, at der siden 2015 har været en markant stigning i antallet af sager om tilbageholdte varer.
Det er sket på grund af øget nethandel, og fordi kopivarerne sendes i stadig mindre pakker, og derfor registreres der flere sager.
Dykker man ned i tallene, ses det dog, at det var fra 2015-2020, at antallet af sager for alvor steg.
I 2020, det første coronaår, var der 8455 sager, og det ekstraordinært høje tal skyldes ifølge Toldstyrelsen, at danskerne handlede mere på nettet, og deraf kom flere kopivarer altså til grænsen.
De sidste tre år har der været udsving, og antallet af sager er faldet fra 2022 til 2023. Men tallet for 2023 er stadig markant højere end i 2015, hvor der var 1481 sager.
Det kan være alle mulige slags varer, der beslaglægges. Eksempelvis blev der i juni sidste år beslaglagt mere end 27 ton kopi-ris i Aarhus Havn, altså ris, hvor der var påklistret et varemærke, som ikke var korrekt.
I sådan et kompleks tæller et kilo ris som én vare.
Faktisk er mad og drikke det, der oftest mistænkes for at være kopivarer. 54 procent af de tilbageholdte varer sidste år var fødevarer.
Når Toldstyrelsen har tilbageholdt varerne, har rettighedshaverne, altså eksempelvis en virksomhed, ret til at vurdere, om der skal rejses sag.
/ritzau/