23948sdkhjf

Klumme: Sådan! Staten vil købe certificeret træ

Staten vil fremadrettet tage større ansvar ansvar for brug af bæredygtigt træ, og det vil med al sandsynlighed skabe øget efterspørgsel og lavere priser på certificerede træprodukter.
I oktober 2013 fik FSC Danmark en tidlig julegave. Det var ikke en af den slags gaver, som bare dumper ned i julesokken fra oven, men en gave i form et resultat af en kamp, som vi har kæmpet om det offentlige indkøb i mange år.

Staten vil nemlig fremover være underlagt bindende krav om at vælge dokumenterbart bæredygtigt træ ved indkøb af en række træ- og papirvarer, og her er den nemmeste løsning unægtelig certificerede produkter.

For et halvt år siden så tingene anderledes ud. I foråret 2013 mente Miljøminister Ida Auken ikke, at der var grund til at indføre bindende krav på indkøb af træ og papir, fordi hun mente, at den frivillige indkøbsvejledning fungerede og blev brugt. Men hos FSC Danmark oplevede vi bare det stik modsatte, når vi talte med FSC-certificerede virksomheder. De blev igen og igen valgt fra i de offentlige udbud.

Ida Auken inviterede os på baggrund af en rapport, vi udviklede i 2012, samt mediepres fra NGO’er og virksomheder i april 2013 til et møde for at diskutere fremtiden for træ- og papirindkøb i den offentlige sektor. Her fik vi lov at fremlægge anbefalinger til at styrke det offentlige indkøb af træprodukter fremadrettet. Repræsentanter fra PEFC deltog også, og selvom de ikke bakkede op om bindende krav, så støttede begge ordninger op om anbefalingerne til ministeren. (Se anbefalingerne på FSCs hjemmeside ).

Mindre prisforskel mellem certificeret og ikke-certificeret træ
Og i dag har ministeren heldigvis ændret holdning. Staten vil fremadrettet tage større ansvar og stiller nu bindende krav til en række af sine egne institutioner, for eksempel departementer, direktorater og ministeriernes styrelser. En rapport fra Rambøll for Miljøstyrelsen fra juli 2013 havde en stor indflydelse på holdningsændringen i Miljøministeriet.

Rapporten fra Rambøll bekræfter for første gang vores påstand, nemlig at prisforskellen på certificerede og ikke-certificerede produkter er faldende og flere steder er ikke-eksisterende.

Rambøll-rapporten viser desuden, at prisforskellen på træ historisk set har været meget afhængig af udbud og efterspørgsel. Udbuddet af certificeret træ forventes i rapporten at stige løbende, dog konkluderes det, at det er en nødvendighed, at efterspørgslen må stige, før udbuddet udvikler sig yderligere. Med et større fokus på indkøb af bæredygtige træprodukter fra staten forventes flere virksomheder at omstille sig til bæredygtig træindkøb- og produktion hvorved efterspørgslen vil stige og priserne falde.

Undersøgelsen blev foretaget i juli 2013 og er baseret på eksisterende undersøger fra f.eks. FSC Danmark, en mini-undersøgelse foretaget af Rambøll selv med deltagelse af 35 virksomheder med PEFC- og/eller FSC-certifikat, samt dybdegående interviews med kilder med indgående kenskab til træ- og papirbranchen og handlen med certificerede varer. (Find rapporten på naturstyrelsens hjemmeside ).

Vi skal have regioner og kommuner med
Energitræ såsom brænde, flis og træpiller er ikke en del af de bindende krav. Den frivillige vejledning vil stadig være i spil for kommuner, regioner og andre offentlige institutioner, der ikke er underlagt den bindende aftale.

Jeg håber, at statens nye krav også vil smitte af på regionerne og kommunernes indkøbsvaner, og at den frivillige indkøbsvejledning for disse med tiden vil blive bindende. Fra FSC Danmarks side vil vi gøre, hvad vi kan for fortsat at motivere til større ansvar på området.
Kommenter artiklen (4)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063