23948sdkhjf

Færre konkurser i 2013

December viste et markant fald i antallet af konkurser i forhold til samme måned året før, og 2013 blev året med færrest konkurser siden 2008.
Det er ikke kun i gadebilledet, man har fornemmet den positive julestemning i december. Også andelen af virksomheder, der måtte lukke og slukke har været præget af et positivt klima.

En ny konkursanalyse fra data- og analysevirksomheden, Experian, viser, at blot 365 virksomheder måtte dreje nøglen om i december 2013 mod 630 i december 2012 år. Dermed har der i alt været 5.197 konkurser i 2013, hvilket er det laveste niveau siden 2008, hvor antallet var nede på 3.856.

- Det er meget overraskende at se så stort et fald her i december, men vi må være varsomme med at konkludere på en enkelt måneds udsving. Omvendt kan udviklingen i konkurserne pludselig gå meget stærkt nedad. Vi har været forbi toppen i 2010 med 6.662 konkurser, vi har ryddet op, og der er færre svage virksomheder tilbage, siger Rasmus Westerlin, senior business advisor, i Experian.

Hos Dansk Erhverv supplerer cheføkonom Michael H.J. Stæhr:

- Antallet af konkurser ligger fortsat på et højt niveau, men det er positivt, at niveauet er svagt faldende.

En forsigtig positiv trend
Samtidig afdækker Experians data positive takter på en række andre parametre for den økonomiske sundhedstilstand. Sammenlignet med 2012 er selskaber med underskud faldet fra en andel på 41,3% til 35,2%, selskaber med angrebet egenkapital faldet fra 27,2% til 26,3% og selskaber med konkursretning (både underskud og angrebet egenkapital) er faldet fra 20,0% til 18,6%.

- Holder vi alle nøgletallene sammen, ser vi lige nu en forsigtig positiv trend. Hvis udviklingen holder ind i januar, er det endnu et tegn på stigende aktivitet i dansk økonomi i 2014, siger Michael H.J. Stæhr.

Geografisk er det kun Hovedstadsområdet, der fortsat oplever en stigning og dermed har flere konkurser i 2013 end i 2012.

- Det er helt naturligt, at langt de fleste konkurser foregår i den region, hvor der sker mest, nemlig i Hovedstaden. Det er også i Hovedstaden, der er størst risiko – men risikoen er ikke længere stigende, siger Rasmus Westerlin og fortsætter:

- Bygge og anlæg, restauration og overnatning er de brancher med den højeste risiko, hvilket skal ses i lyset af, at de brancher typisk har en meget svingende efterspørgsel. Lidt overraskende har vi set en lille stigning i konkurser inden for Kommunikation og information i december. Vi ved, at såvel medie- og it-virksomheder står overfor for en række strukturelle skift, hvilket kan forklare udviklingen.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078