23948sdkhjf

FSC Design Award: Orangutangcenter

På sin rundrejse med FSC Danmark er Adam Holst Hoffbeck tjekket ind på orangotangcenter for at se på konsekvenser for de mange ryddede skove på Borneo.
Vi er tjekket ind hos BOS på ”Samboja Lestari Orangutan Reintroduction and Land Rehabilitaion Program”. Vi vil se nærmere på en af de tydelige konsekvenser af alle de ryddede skove, vi har set på vores rejse på Borneo; nemlig orangutanger, som bliver hjemløse og ofre for mennesker, som skyder dem eller holder dem som kæledyr.

På faciliteten bor over 200 orangutanger, som alle er her som direkte konsekvens af skovrydning. På centeret bliver de trænet til at kunne leve selvstændigt og blive sluppet ud i den fri natur igen – det bliver de i det område, vi så på den anden side af FSC-skoven i Narkata Rimba i blog nr. 5.

I skovskole
Vi har taget en lang række helbredstests for at kunne få lov til at kigge med, når de 1-10 årige i ”skovskolen” skal ud og trænes op til at leve som orangutang. Den evne har de mistet ved at bo hos mennesker, eller fordi de er så små, at de aldrig har lært det. Dyrlæge og project manager Agus Irwanto fortæller, at mennesker skyder de voksne orangutanger, hvis de kommer for tæt på byen eller ender i en af de store olieplantager eller kulminer. Så tager man den eventuelle unge og sælger den som kæledyr. Derfor er de fleste orangutanger på stedet kommet dertil som små.

Vi ser også et par stykker, som er handicappede – der er f.eks. én, som har fået skåret sine arme af, og én, som er blevet skudt i hovedet af kulminearbejdere og har mistet et øje. Men det betyder tilsyneladende ikke så meget nu – de klatrer som alle andre orangutanger i de høje træer i orangutangskolen.

Det kan tage 15 år at blive klar
Orangutangerne overnatter i bure, som de bliver lukket ud af om dagen. Agus fortæller, at man holder øje med, om de selv kan finde mad, bygge reder osv. Når de kan det, og når de begynder at blive mere selvstændige, så holder man op med at give dem opmærksomhed eller mad for at vænne dem til ikke at opsøge mennesker. Så kommer de ud på en lille ø i området, hvor de selv skal leve sammen med en gruppe på 5-7 andre orangutanger uden menneskekontakt.

- Vi blander de dygtige orangutanger i grupper med nogen, som ikke har de samme evner. På den måde lærer de af hinanden, fortæller Agus. Når gruppen vurderes at være klar, kan den sættes ud i naturskov igen.

Et særligt bånd
- At arbejde med orangutanger er ”never ending”, fortæller Agus videre.

- Det kan nemt tage 15 år for en orangutang at blive klar til at blive sat ud igen. ”Det kan være ret trist at skulle sige farvel, når man har arbejdet med dem så længe, men det er også en fantastisk god følelse, slutetr han.

- Det er utroligt som de har menneskelige træk, siger Adam og fortsætter:

- Man føler virkelig vigtigheden af at bevare dem, når man kommer tæt på. Det er lidt svært at sige nej tak til at lege med dem, selvom de skal trænes til at komme ud i naturen - fordi de er så søde og fascinerende. En lille fyr får da også sneget sig forbi personalet og får hilst på Adam.

- Jeg kan et eller andet sted godt forstå, hvorfor det er et spændende kæledyr, men det er jo vildt forkert, pointerer han.

Vi skal videre rundt og se projektet og siger farvel til skovskolen.

- Det er utroligt, at man kan få sig selv til at skyde og mishandle et dyr, som nogen af dem her har været udsat for, siger Adam.

- Specielt når det ligner mennesker så meget. De der gør den slags tænker ikke på naturen men kun på deres egen velstand og vil gøre alt for at tjene penge, bliver hans afsluttende kommentar den dag.


Fakta: FSC Design Award og rejsen
Adam Holst Hoffbeck vandt i efteråret 2013 FSC Design Award med sin kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Adam er nu taget af sted på vinderrejsen til Indonesien og Wood Supply bringer hans rejseoplevelser.

FSC Design Award er en designkonkurrence for alle landets design- og arkitektstuderende. Det er 8. år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078