Klumme: Signe Wenneberg og et grønt sommerhus
Signe Wenneberg er netop gået i gang med at bygge et sommerhus. Ikke bare et hvilket som helst sommerhus, men et sommerhus som er bygget af træ og træ alene. Hvorfor er det så interessant? Fordi projektet og dets store succes, før huset overhovedet er opført, er symptomatisk for et skifte i danskernes indstilling til byggeriet.
Den gode rødvin bragte dog tissetrangen frem hos Signe Wenneberg, og da det tilgængelige kloset ikke virkede voldsomt tiltalende, faldt valget på en busk i nærheden. Det var netop fra denne busk at Signe fik øje på det faldefærdige sommerhus, som lå på en skøn grund med en fantastisk natur. Dagen efter kunne Signe stadig ikke glemme hendes opdagelse aftenen før, og efter en google-søgning af adressen på det forladte og faldefærdige hus fandt hun ud af, at det faktisk var til salg. Betaget af drømmen om livet dér, giver hun et skambud og pludselig - og noget overrasket - var hun den stolte ejer af et sommerhus bygget i 1960’erne af de mest forfærdelige materialer.
Sådan startede det eventyr, som Signes sommerhusbyggeri i Tisvilde er blevet til. Når man spørger Signe selv, er det selv for hende fuldstændig sindssygt, hvor stor opmærksomhed dette grønne byggeri, som fokuserer på miljø og antiforbrug, har tiltrukket sig blandt forbrugere og medier.
- Det er det vildeste, jeg nogensinde har oplevet af 'run' på en historie, siger hun. - Det er tydeligt, at holdningen hos den globale forbruger bevæger sig i en mere grøn retning. Vi gider ikke forbruge mere. Vi vil noget andet og bedre. Det er guerrilla gardening, mosgraffiti og Julia Roberts' optræden med sin kompostspand i The Oprah Show klare tegn på.
Det grønneste grønne hus
Men hvordan kunne Signe så bygge et hus, der er mere bæredygtigt end noget andet? Se det var spørgsmålet for Signe og sikkert så mange andre forbrugere, som gerne vil gøre det godt. Signes tankegang startede med genbrugsvinduer, træ fra gamle paller og så lidt klimapåvirkning som muligt. Og så blev hun heldigvis klogere. Signe lærte nemlig hurtigt, at et hus ikke er ondt, fordi det er bygget i nye materialer, og at træ, som bruges udenfor, gerne må stamme fra den anden side af jorden uden at det betyder, at man driver rovdrift på skovene.
Signe rykkede derfor væk fra fokus på genbrugsmaterialer og imod en tilgang, hvor det mest klimavenlige valg på den helt store kugleramme foretages. Huset bygges nu udelukkende af FSC-mærket træ og af genbrugsmaterialer - både fordi Signe vil vise at det er muligt for en helt almindelig forbruger, men også fordi hun vil bevise, hvor meget træ egentlig kan bruges til.
Det fantastiske ved dette byggeri er, at det er et 100 procent FSC-træhus, hvor selv tag, fundament og isolering også består af træ. En anden ting der gør dette hus unikt er, at det er det er den første FSC projektcertificering i Danmark nogensinde. Det får med andre ord, som det første i Danmark, et FSC-logo udenpå. Projektcertificeringen betyder, at det er projektet i sig selv, der bliver certificeret, og at de deltagende virksomheder, som opfører huset for Signe, derfor ikke behøver at have deres egen sporbarhedscertificering.
Signe tænker ikke kun i materialerne. Hun tænker også i bortskaffelse og valg af de håndværkere, som giver mest mening fra et klimaperspektiv. Både Tømrermester Hans-Erik, elektriker-Nick og kloakmester-Carsten, som alle arbejder på huset, bor i lokalområdet, hvilket betyder, at de ikke skal køre hverken halve eller hele timer, før de kan komme i gang med arbejdet.
Alle er med
Der er ingen tvivl om, at danskerne er vilde med Signes grønne sommerhusbyggeri. Mange hundrede danskere spørger Signe om opdateringer og billeder på, hvordan det mon går med byggeriet på hendes sociale medier, som tæller mere end 10.000 følgere på Facebook alene.
- Der er helt klart et marked for grønt byggeri. Det ses tydeligt på den opmærksomhed, huset har fået, og det er ikke engang bygget endnu, siger Signe Wenneberg. - Og hvis jeg skal svare på spørgsmålet: Er der nogen der gider grønt byggeri? Så kan jeg kun sige: Jeg har aldrig oplevet en lignende opmærksomhed.
Og interessen har spredt sig fra de sociale medier til de traditionelle medier. Derfor får sommerhuset og Signe deres helt eget tv-program, og Signe vil også skrive en bog, ”Byg bæredygtigt”, som kommer til at handle om en ny nordisk og lokal måde at bygge på. Alt dette kommer dog først næste år, når huset er færdigt og foråret og skabertrangen igen er over os. Hvis man gerne vil vide mere her og nu – og det vil mange rigtig gerne – så kan man allerede nu følge hende på hendes blog, hvor hun skriver om både følelser og fremskridt. Eller man kan gå på instagram og se de sidste nye billeder.
Grunden - eller nok mere sommerhuset - som for kort tid siden var så utiltalende. at ikke én eneste havde givet et bud eller vist interesse i det halvandet år, huset havde været til salg, er nu et stort projekt, som inkluderer en masse forskellige progressive danske virksomheder som eksempelvis Tracer, Frøslev Træ og Johannes Fog. Virksomheder, som alle sammen gerne vil være med til at sætte grønt byggeri på dagsordenen og som har en holdning til, hvad det er for noget træ, vi bygger med.
Gribskov Kommune har også meldt sig på banen, da de netop står og skal finde ud af, hvordan man kan inddrage sommerhusområder i en grøn lokalplan. De ser derfor en god samarbejdspartner og et godt eksempel i Signes hus, som i øvrigt har fået navnet "Brombærhaven".
Normen i stedet for undtagelsen
I FSC Danmark er vi utroligt glade for at kunne være en del af Signes sommerhusprojekt, både fordi vi har nået en milepæl med at gennemføre det første 100 procent FSC-hus på verdensplan, og ikke mindst den første projektcertificering i Danmark. Derfor er det også vores håb, at huset vil åbne op for endnu flere ambitiøse grønne byggerier.
Og Signe selv: Hun vil sådan set bare gerne gøre sit til, at certificeret træ bliver normen i stedet for undtagelsen.