Carl Hansen-direktør: Kopimøbler er det rene tyveri
De kinesiske kopimøbler er af så elendig kvalitet, at de slet ikke er billigere end den ægte vare på den lange bane, mener Knud Erik Hansen, som har tænkt sig at fortsætte kampen mod kopisterne.
Rygbøjlen på Hans J. Wegners klassiske Y-stol er bøjet ved hjælp af damp. Ifølge Carl Hansen & Søn-direktør Knud Erik Hansen mestrer kopisterne langt fra alle de håndværksmæssige detaljer, som giver originalerne deres kvalitet. (Foto: Carl Hansen & Søn)
Som adm. direktør for Carl Hansen & Søn står han i spidsen for en af de fem sagsøgende virksomheder, og han er derfor ikke i tvivl om, hvad han mener om kopistvirksomhederne.
- Det er rart at få medhold i en retssag, og det er også rart, at vi får fjernet en ”repræsentant” for Carl Hansen & Søn, som ikke præsterer en ordentlig kvalitet. Kort sagt finder vi os ikke i, at folk bryder loven, og i min bog er det her det rene tyveri, siger Knud Erik Hansen til Wood Supply.
Bør ikke være grådige
Med domsafsigelsen i Sø- og Handelsretten fulgte krav om en erstatning på 200.000 kr. til hver af de fem sagsøgende virksomheder, men ifølge Knud Erik Hansen er pengene i første omgang nærmest det mindste problem:
- Vi får ikke noget ud af at være grådige, og det handler ikke om pengene. Hvis det var det primære sigte, skulle man slet ikke være i møbelbranchen! Men det er vigtigt, at vi får retten og æren på vores side. Vi kan alligevel aldrig blive enige om, hvad den rigtige erstatning skulle være, og hvis vi krævede 10 mio. kr., ville det bare betyde, vi aldrig ville se de penge, konstaterer han.
Langt værre er det, at kopimøblerne, ifølge Knud Erik Hansen, er med til at undergrave det fremtidige salg i udlandet for en virksomhed som Carl Hansen & Søn.
- Kvaliteten af kopimøblerne er elendig, og det er et problem for os, fordi kineserne når at præsentere kopierne af vores møbler før, vi selv kan gøre det, på nye markeder, hvor vi ikke er til stede i dag. Kopimøblernes dårlige kvalitet gør, at kunder på markeder som Hong Kong og Singapore mister interessen for træmøbler, før de har stiftet bekendtskab med vores kvalitetsprodukter. Det er med til at gøre livet mere vanskeligt for os, siger direktøren.
Kopimøbler alligevel ikke billigst
Han lader sig derfor ikke skræmme af, at der angiveligt findes op mod 5.000 virksomheder i Kina, som i dag lever af at kopiere kendte møbler – herunder også stole af Hans J. Wegner, som var sagens omdrejningspunkt for den fynske møbelproducent.
- Vi ved ikke, om vi nogensinde kan vinde kampen, men vi har tænkt os at kæmpe hårdt. Vi har 3.-5.000 modstandere alle steder, og vores odds for at klare os som en lille, dansk virksomhed er uendeligt små. Men vi går ind i markedet med stor entusiasme og er villige til at arbejde hårdt, siger Knud Erik Hansen og tilføjer:
- Jeg har selv lige rejst rundt i hele verden: fra Los Angeles til Singapore over Australien i halvanden måned uden at være hjemme. Fordi vi lægger vægt på at være personligt til stede og at kende vores kernekunder. Det er en stor forskel på os og så de kinesiske producenter, som bare masseproducerer kopier.
Netop masseproduktionen er medvirkende til, at Knud Erik Hansen angriber kopimøblerne på den manglende kvalitet. Og betragter man sit møbelkøb over et længere tidsforløb, betyder det, at kopierne alligevel ikke er de billigste:
- De (kinesiske kopister, red.) går på kompromis med alt, hvad der har med kvalitet at gøre. Alligevel er de kinesiske kopimøbler ikke billigst på den lange bane, for allerede efter et par år vil et kvalitetsmøbel være billigst. Man kan ikke regne med, at et kopimøbel holder i mange år, mens et møbel fra Carl Hansen & Søn vil holde hele livet. Det gør, at den årlige udgift til vores originale møbler er ufatteligt billig i sammenligning med kopierne, konstaterer Knud Erik Hansen.
Artiklen er en del af temaet Kopimøbler.