23948sdkhjf

Design der går over stregen

Skud på Stammen, der i år fejrer sin syv års fødselsdag, kan netop nu opleves på Trapholt.
Et affaldssorteringssystem med fokus på genbrug og miljø, en tremmestol, der i den grad går over stregen i forhold til tremmestolens grundlæggende ideer om rationalitet og æstetik, og en kæmpe sofa, der udfordrer den asketiske danske møbelguldalder.

Det er blot nogle af de møbel-prototyper, som frem til den 1. februar 2015 kan opleves i udstillingen Skud på Stammen på Trapholt i Kolding. Årets tema er "Over stregen“, og opgaven har bestået i at producere nyt dansk design under det samme regelsæt, som Wegner og Mogensen havde: Årets møbler skal være lette at producere, de skal være prisbillige, de skal emme af kvalitet og samtidig skal designet udfordre. Kort sagt møbler til almindelige mennesker anno 2014.

Prototyperne er, i lighed med tidligere år, fremstillet på Københavns Tekniske Skole (KTS), hvor nyuddannede møbelsnedkere og møbelpolstrere gennem fire uger indgår i et tæt parløb med en række af landets toneangivende danske designere. Hele processen dokumenteres af KTS' fotografelever, hvis billeder sammen med skolens mediegrafikerelever danner grundlag for udstillingsdesignet på Trapholt.

Det er fjerde gang, at Skud på Stammen udstiller på Trapholt, og i år har udstillerne haft et kreativt benspænd, der passer godt til designmuseets profil.

- Hans Jørgen Wegner og Børge Mogensen skabte prisbillige kvalitetsmøbler til den brede befolkning. Det er interessant at spørge nutidens danske designere, om de både magter at fastholde Wegner og Mogensens tradition og samtidig fornyer deres streg, så udtrykket passer i et designmiljø i 2014, siger museumsdirektør Karen Grøn.

Skud på Stammen kan i år fejre sin syv års fødselsdag og modtog i 2013 Finn Juhl-prisen. Ifølge KTS er ambitioner bag projektet steget støt år for år:

- Skud på Stammen-projektet har betydet, at snedkeruddannelsen er ’det nye sort’ blandt kreative, unge mennesker, der står i kø for at komme ind på uddannelsen. Udenlandske skoler ser med misundelse på, hvad vi laver. Det sætter naturligvis nogle store krav til, hvordan vi selv skal udvikle og forny projektet. Vores mål er at lave uddannelse i verdensklasse – og skulle der falde en morgendagens møbelklassiker af på vejen, så vil det være en positiv gevinst, vi vil være meget stolte af, fortæller direktør på KTS Ole Heinager.

Udstillingen åbnede på Trapholt mandag den 27. oktober med undervisningsminister Christine Antorini som åbningstaler. Se mere på www.trapholt.dk/arrangementer

Link til udstillingsprogrammet med oversigt over alle 20 udstillede prototyper
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078