23948sdkhjf

Det danske køkken anno 2014?

Samtalekøkkenet er stadig i fokus, men hvor det hidtil har haft en "samlende funktion", har det nu også fået en "adskillende funktion", mener arkitekt og professor Claus Bech-Danielsen.
Bygningskulturens Hus i København danner rammen, når arkitekt og professor ved Statens Byggeforskningsinstitut, Claus Bech-Danielsen, i næste uge giver et indblik det moderne køkkens udvikling fra arbejdsplads til familierum.

Ifølge Claus Bech Danielsen er køkkenets udviklingshistorie interessant, fordi den giver et meget håndgribeligt billede af den generelle historiske udvikling – hvad enten det handler om boligbehov og boligdrømme, familiemønstre og kønsroller eller madlavning og madkultur.

I et interview med Realdania Byg betegner Claus Bech Danielsen det danske køkken anno 2014 som boligens forsamlingshus, og selvom det efterhånden er 15-20 år siden, at begrebet "samtalekøkken" opstod, lever det fortsat i bedste velgående.

- Samtalekøkkenet er stadig i fokus, men hvor det hidtil har haft en "samlende funktion", har det nu også fået en "adskillende funktion". Det hænger sammen med en tendens inden for boligindretning lige nu, der går i retning af generationsopdeling med en ungdoms- og en vokseafdeling. Samtalekøkkenet får her funktion af ’støjværn’. Til gengæld er det store og veludrustede samtalekøkken ikke proportionalt med den tid, vi bruger på madlavning. Tværtimod bruger vi generelt mindre tid på madlavning end før samtalekøkkenernes indtog, og fokus i køkkenet er flyttet fra madlavning og spisning til andre aktiviteter, siger Claus Bech Danielsen.

Arrangementet Bygningskulturens Hus finder sted den 9. december, hvor også arkitekt og projektleder i Realdania Byg, Per Troelsen, vil aktualisere historien ift. Realdania Bygs ejendomme.

Læs mere på Realdania Bygs hjemmeside
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078