Ny UV-hærdemetode til stole og andre 3D-komponenter
Tikkurila Coatings Oy har sammen med sine teknologiske samarbejdspartnere, finske Sasmetor Oy og tyske BASF AG, udviklet en økonomisk hærdemetode, UVITEC®, der bygger på vandfortyndbare UV-produkter og en ny UV-hærdeenhed. UVITEC®-konceptet er baseret på LAROLUX®-processen fra BASF AG.
Den første kommercielle linje til maling af stole blev sat i drift i august 2006 på møbelfabrikken HKT Korhonen Oy. Malelinjen har en sprøjtekabine med kolde vægge, der er specielt beregnet til stole, samt en sprøjterobot og en UVITEC® UV-hærdeenhed. HKT Korhonen Oy er bedst kendt som producent af kvalitetsmøblerne Alvar Aalto (Artek). Malelinjen har en produktionskapacitet på 120-150 stole/timen.
Tikkurila Coatings har et bredt udvalg af vandfortyndbare produkter til UVITEC®-systemet. Produktsortimentet omfatter vandfortyndbare AKVI ATS-bejdser, PINJALAC-tætningsmasser og LUMINOL UV-klarlakker og pigmenteret produkter. Alle male- og lakkombinationer har gode mekaniske egenskaber og god kemisk resistens efter hærdning i en UVITEC® UV-ovn.
UV-ovnen har fire 2000 W UV-lamper i loftet og på sidevæggene i hærdezonen. UV-ovnen er kompakt (4000 x 1500 x 2000 mm) og meget nem at betjene. Inde i ovnen fungerer de aluminiumsbeklædte vægge som UV-reflektorer, der fordeler UV-bestrålingen jævnt mellem de malede underlag. Hærdetiden er 15-20 sekunder, og den samlede UV-dosis er 300-550 mJ/cm2, afhængig af linjens hastighed.
Omkostningerne til kuldioxidgas er på under 4 euro i timen (omkostning i august 2006). Forbruget af kuldioxid afhænger af driftsforholdene. Testforsøg har vist, at højere temperaturer og temperaturstigninger inde i UV-ovnen øger forbruget af kuldioxid. UVITEC® UV-ovnen er baseret på en åben pool-lignende karkonstruktion. Størstedelen af kuldioxidtabet sker på grund af turbulens fra varmen fra UV-lamper og stolenes bevægelser inde i ovnen. I UVITEC® UV-ovnen er UV-lamperne anbragt uden for ovnen adskilt ved quartz-glas for at reducere temperaturstigningen inde i ovnen. Langsigtede produktionsafprøvninger i fuld skala har vist, at UVITEC® UV-ovnen er meget stabil, og at den bruger ca. 10 kg kuldioxid i timen. Iltkoncentrationen er mindre end 3-5 % i hærdezonen, hvilket er nok til at forhindre ilthæmning.
Som følge af den åbne konstruktion er UVITEC® UV-ovnen forholdsvis følsom over for urenheder, fx støv i luften, da snavs, der sætter sig på reflektorerne reducerer UV-lysstyrken. I praksis har UV-ovnen brug for et lille beskyttet og ventileret område i forbindelse med driften. Inde på det beskyttede område blæses der filtreret luft under et ganske lille overtryk. Under driften frigiver UV-ovnen 5-7 m3 kuldioxidgas i timen til det beskyttede område.
Det ventilerede område omkring UV-ovnen er forsynet med et system til opsamling af kuldioxidgas, og overskydende kuldioxid ventileres bort fra fabriksanlægget. Indholdet af ilt i det beskyttede område måles konstant for at bevare et sikkert arbejdsmiljø. Læsning og losning af UV-ovnens transportbånd sker uden for det beskyttede område, og det er ikke nødvendigt at gå ind i området, når hærdesystemet er i drift. Investeringsudgifterne til de nødvendige konstruktioner i det beskyttede område og ventilationssystemet er små.
Fordele ved UVITEC®-metoden:
Meget lav VOC-emission i produktionen samt et lavt forbrug af energi og kuldioxid - Små investeringsomkostninger, da det er muligt at opgradere eksisterende malelinjer til at benytte UVITEC®- teknologi - Udgifterne til materialer, produktionsprocesser og affaldsstyring er mindre end til de traditionelle opløsningsmiddel-baserede systemer - Den færdigbehandlede overflade har de samme eller bedre egenskaber end de traditionelle opløsningsmiddelbaserede produkter af høj kvalitet -Reducerede gennemløbstider i produktionen, da produkterne kan pakkes med det samme - Lav hærdetemperatur, der er velegnet til varmefølsomme materialer som f.eks. fyrretræ og plast.
Kilde: Tikkurila Coatings A/S - www.tikkurila.com