Det Sker: Temadag om træ i byggebranchen
Ingeniørforeningen (IDA) sætter fokus på træets egenskaber; herunder den tekniske baggrund for produkter som Kebony og Accoya
Temaet er træ, og dagen giver blandt andet et indblik i den tekniske baggrund for produkter som Kebony og Accoya.
Program for dagen:
13:00 Velkomst og præsentation af dagens program
Massivtræ i byggeriet. Seniorrådgiver, Jørgen Munch-Andersen, og direktør Mikael Koch Træinfo.
Massive træelementer fremstillet ved krydslaminering af brædder (CLT = Cross laminated timber) bliver i stigende grad brugt til opførelse af etagehuse i især Mellemeuropa.
- Miljøbelastning og livscyklus
- De byggetekniske egenskaber med fokus på fugtbevægelser og styrke
- Eksempler på brug
14:00 Træ og konstruktioner i vikingeskibe og traditionelle bådtyper.
Chef for Maritime håndværk, Søren Nielsen, Vikingeskibsmuseet.
Helt tilbage fra før vikingetiden var de lokale træsorter bestemmende for de traditionelle bådes udseende og konstruktion. Træernes forskellige gener, vækstbetingelser, former og egenskaber blev udnyttet til at bygge lette, stærke og sødygtige både, uanset om de var bygget af gran eller eg, eller det var en båd fra Lofoten eller en jolle fra Lynæs. Den traditionelle anvendelsen af træ tager ikke udgangspunkt i Kolmanns styrketabeller, men i erfaring og handlingsbåren kundskab.
14:30 Rundvisning på bådeværftet efterfulgt af pause med kaffe og kage.
15:30 Fremstilling og anvendelser af modificeret træ
Centerchef Træ og miljø, Niels Morsing, Teknologisk Institut.
Der er forsket i modificering af træs egenskaber igennem mere end 100 år med henblik på at fjerne nogle af træets uhensigtsmæssige egenskaber (fugtbetingede bevægelser, biologisk nedbrydelighed osv). De senere år har denne forskning udmøntet sig i nogle kommercielle produkter som Kebony, Accoya og varmebehandlet træ. Få indblik i disse teknikker og deres egenskaber herunder fordele/ulemper til forskellige anvendelser.
16:15 Måling af korrosion i træ.
Seniorkonsulent Daniel Minzari, IPU
Når metaldele, så som skruer, søm og beslag, er i kontakt med træ, eksponeres de for vand, salte og en række organiske forbindelser herunder organiske syreforbindelser. Hermed er forudsætningerne for korrosion tilstede, men korrosionsmekanismerne i træ adskiller sig fra både atmosfærisk og vandig korrosion, idet træet hovedsagelig består af faststof med en høj elektrokemisk modstand.
I dette indlæg præsenteres nogen af de udfordringer man støder på når man vil måle korrosion i træ, og gængse metoder beskrives. Desuden beskrives en ny metode, hvor der et givent metals korrosionshastighed måles i træet in-situ med præcision i nm-skala. Der vil blive vist eksempel på måling af korrosionshastigheden af zink i træ (fyrretræ og varmebehandlet fyrretræ), hvor korrosion kunne måles efter få dage.
16:55 Arrangementet slutter
Læs mere på www.ida.dk