Ledighedskøen blev en lille smule længere i februar
Bruttoledigheden steg med 300 personer fra januar til februar 2015. Dermed er ledigheden stort set uændret.
Dermed var der i februar 130.000 fuldtidsledige i Danmark, svarende til en uændret ledighedsprocent på 4,9 procent, beregnet i forhold til den senest registrerede opgørelse af arbejdsstyrken.
- Stigningen i arbejdsløsheden er overraskende.
- Det afspejler ikke den tendens, vi ellers ser på arbejdsmarkedet, og det kan tyde på, at den lille stigning i arbejdsløsheden er en enlig svale, siger økonom Mette Hørdum Larsen fra LO i en skriftlig kommentar.
Samme vurdering har chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit, der kalder det for en "på alle måder beskeden stigning", når der ses på arbejdsløsheden.
Han mener heller ikke, at det ændrer på, at ledigheden fortsat befinder sig tæt på det laveste niveau i fem år.
- Det hører dog med til historien, at man skal være meget varsom med at tolke for skarpt på ledighedstallene i øjeblikket.
- Årsagen er, at de seneste års mange reformer og tiltag på dagpengeområdet betyder, at der er gået skuddermudder i tallene for den registrerede ledighed, siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.
Ifølge chefanalytikeren er bruttoledigheden således fortsat påvirket af en række tekniske forhold i forbindelse med dagpengereformen og kontanthjælpsreformen.
- Den seneste stigning i ledigheden skal således ikke tolkes, som at arbejdsmarkedet nu er løbet ind i ny modvind. Stigningen skyldes langt hen ad vejen teknik, konstaterer han.
Danmarks Statistik oplyser desuden, at for en række af jobcentrene har de kommunale it-leverandører som følge af overgang til nye it-systemer ikke kunne indberette retvisende aktiveringsoplysninger for januar og februar i år.
Derfor kan bruttoledigheden ved denne offentliggørelse ikke opdeles i nettoledighed og aktivering.
Ledighedstallene er korrigeret for normale sæsonudsving.
/ritzau/