Tømmerloven: Justeringer på vej
Loven udvides, og myndigheder får nye redskaber til rådighed i kampen mod ulovligt træ.
Ifølge Christian Sloth, der er ekspert i lovlig handel med træ hos Nepcon, kan man blandt andet forvente, at EU vil tilføje flere produkter til listen over produkter, der er omfattet af loven.
- Jo flere træprodukter EUTR omfatter, desto stærkere vil effekten være. Der bør justeres flere steder for at sikre Tømmerloven størst mulig gennemslagskraft, siger han.
- Men først og fremmest er EU nødt til at håndhæve sin egen lov i alle medlemslande. De lande, der halter bagud, må trække i arbejdstøjet og lære af de erfaringer, der er gjort i de mere aktive medlemslande, lyder det fra Christian Sloth.
WWF har for nylig udsendt en rapport, som blandt andet fastslår, at EUTR kun omfatter 41 procent af værdien af det samlede antal skovprodukter, som kommer ind i EU. Samtidig har de testet en række produkter, som ikke er omfattet af EUTR. 30 procent af disse indeholder træarter, som ikke er angivet af virksomhederne.
Hjælp på vej til virksomhederne
De fleste EU-lande har valgt en gradvis indfasning af Tømmerloven, hvor der i den første tid er lagt større vægt på vejledning end på sanktioner. Det må derfor forventes, at der vil ske stramninger i landenes håndhævelse. Samtidig er der hjælp på vej til virksomhederne.
- Vi arbejder selv på værktøjer og information, der letter handlen med lovlig træ for både EU-virksomheder og deres leverandører. Og der er flere andre initiativer undervejs, siger Christian Sloth.
Nepcon producerer i løbet af 2015 en række ’landeprofiler’, der giver et overblik over blandt andet risikofaktorer og lovgivningen i lande med stor eksport af tømmer. Desuden udvikler Nepcon due diligence toolkits til mindre virksomheder i producentlande som Vietnam og Cameroun.
Tekniske analyser vinder frem
Christian Sloth forudser, at tekniske analyser vil vinde stort indpas som led i både tilsyn og virksomhedernes due diligence systemer. I England gennemførte myndighederne for nylig fiberanalyser, der afslørede forkerte oplysninger om træarter i 9 ud af 14 stikprøver af krydsfinér fra Kina.
I Naturstyrelsen, der er ansvarlig for at føre tilsyn på det danske marked, har man også planer om at tage nye metoder i anvendelse:
- Fiberanalyse er for eksempel god til at afdække indholdet af træarter i for eksempel papir, mens DNA-analyse fungerer bedre for massivt træ. Og der er kommet en ny metode, som kan vise, om materialet stammer fra en plantage eller fra naturskov. Lige p.t. har vi fem metoder i kikkerten, og er i gang med at afprøve nogle af dem allerede i år, fortæller fuldmægtig Niels Bølling.