23948sdkhjf

Frygter kopikaos, hvis Danmark forlader Europol

Møbelpirater får friere spil, hvis Danmarks retsforbehold i EU bevares, frygter DI.
Danmarks medlemsskab af det europæiske politisamarbejde Europol står på spil, mener Dansk Industri om den folkeafstemning om Danmarks retsforbehold i EU, som finder sted 3. december.

Og det kan koste dyrt for danske producenter af originale designermøbler, mener organisationen, som har behandlet problematikken i sit magasin DI Business.

Artiklen beskriver, hvordan dansk politi ved Europols hjælp har kunnet kortlægge piratmøblers vej til danske forbrugere. Kopier af danske møbler blev produceret i Kina og blev via flere lande sendt til England, dernæst til lager i Flensborg og siden forbi grænsen og ud til danske forhandlere.

- Vi kortlagde selv pengestrømmen, hvordan møblerne kom frem og ad hvilken rute. Herefter kontaktede vi Europol, der satte os i kontakt med statsadvokaten i Flensborg, så vi kunne køre en koordineret aktion, hvor vi sammen med vores tyske kolleger slog til mod varelageret og fik beslaglagt 686 kopimøbler, siger politiets specialkonsulent Henrik Vestergaard Nielsen til DI Business.

Fordi dansk politi ikke kan arbejde uden for landegrænsen, bruges Europol som den slags central, der samler data og skaber kontakter på tværs af lande. Europol danner også efterforskningshold med blandede nationaliter af politifolk fra medlemslande.

-Hvis vi ikke var en del af Europol-samarbejdet, skulle vi gå gennem justitsministerierne i de pågældende lande, hver gang vi skulle i kontakt med deres politi, og det ville tage 6-8 måneder hver gang. Derfor er den arbejdsopgave, som Europol løfter for os, helt afgørende. Den gør, at jeg som dansk betjent bliver sat i kontakt med de rette personer i udlandet, som kan hjælpe mig videre i opklaringen af organiseret kriminalitet, der trækker spor til Danmark, siger Henrik Vestergaard Nielsen til DI Business.

Piratkopiering rangerer øverst på listen over højt prioriterede kriminalitetsformer hos Europol. På linje med narkotika-, menneske- og våbenhandel.

Må Danmark forlade Europol med et nej til afskaffelse af retforholdet?

Lektor Rebecca Adler-Nissen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet mener ikke, at det nødvendigvis er konsekvensen, som hun udtalte til avisen B.T. 17. oktober 2014. Danmark kan fortsat have en vis tilknytning:

- Det vil kræve, at den danske regering forhandler en eller anden form for tilknytning i form af en parallelaftale eller ordning, som for eksempel Norge har. Det er bestemt ikke umuligt, men erfaringen er, at du ikke får samme rettigheder som fuldgyldige medlemmer, sagde hun til avisen.

Danmark vil som udgangspunkt ikke længere have direkte og fuld adgang til Europols databaser og analyser af international kriminalitet.
Læs mere om: DI
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172