Børnemøblerne har kostet 140 millioner siden 2010
Og alligevel glæder Flexa sig enormt i disse tider.
Der er stadig lang vej til målet, men firmaet er netop begyndt at tjene i stedet for at tabe penge. De falder ned i bøtten og ikke ud, og når ledelsen kigger på udviklingen, ser bunden - nettoresultatet - nu sort ud og ikke rød.
Det meddeler Carsten Dan Madsen, adm. direktør hos børnemøbelproducenten Flexa, som kigger på et tilfredsstillende første kvartal af 2016. Han vil ikke sætte præcise tal på, men siger til Wood Supply:
- Det, vi ser her og nu, er en meget markant driftsforbedring i forhold til sidste år, og det har vigtigt for os at nå dertil.
2015-regnskabet er endnu ikke offentliggjort, men ifølge Flexa-direktøren viser det et ret markant underskud som i de forrige år. Ikke så meget på grund af et driftsresultat, der er landet på -3,3 millioner. Det er snarere på grund af renteomkostningerne for de lån, der holder Flexa i live og som i 2014 gav et samlet minus på over 27 mio. kr.
Flexas livreddende banker har altså troet så meget på virksomheden, som har hovedkontor i Hornsyld og fabrik i Estland, at de har stillet alle nødvendige lånefaciliteter til rådighed, så driften er garanteret og påtegningen fra revisoren er blank.
Selskabet Flexa4dreams er ejet af konkursboet til det krakkede selskab, og meningen har i hele forløbet været, at Flexas forretning skulle komme på fode og gøres attraktiv for et salg.
- Sammen med bankerne har ledelsen i fællesskab troet på, at Flexa har en plads inden for børnemøbler, så spørgsmålet har været, hvad der skulle til for at bringe det potentiale frem, siger Carsten Dan Madsen, som kom til som direktør 2012.
Strategien har været at øge omsætningen. En omsætningshalvering fra 2006 og nogle år frem var en væsentlig årsag til konkursen i 2010.
Det har kostet penge at vende omsætningen igen, men det er lykkedes at løfte den fra 270 millioner i 2012 til næsten 350 millioner i 2015.
- Det er sket ved at tage andele på et marked for møbler i Europa, som ikke vokser.
Der er lang vej til at tilbagebetale den gæld, der er hobet op i genrejsningsårene.
Siden rekonstruktionen har Flexas holdingselskab akkumuleret et samlet underskud på cirka 140 milioner, og samlet skylder selskabet godt 164 mio. kroner. Det svarer til en smule mere end værdien af de aktiver, som bankerne har pant i.