FSC: Det offentlige skal ændre adfærd
Kun 12 % af landets kommuner køber bæredygtigt træ, og det vil FSC Danmark nu gøre noget ved. Erfaringer fra udlandet viser, at lovgivning kan være vejen frem.
Regnestykket er gjort op på baggrund af blandt andet tab af rent drikkevand og fødevarer samt optag af CO2, og pointen i undersøgelsen er, at tabene er langt mere vidtrækkende end de mange dollar. Tab af naturressourcer er uoprettelige, og FSC Danmark mener, at det er på høje tid at gøre noget ved det.
Regeringens ansvar at gå foran
Ifølge Loa Dalgaard Worm - sekretariatsleder i FSC Danmark - er det på nuværende tidspunkt kun 12 % af de danske kommuner, som køber FSC-certificeret træ.
I Danmark er det nemlig frivilligt, om man vil købe bæredygtigt træ eller ej, men stod det til FSC, behøvede det bestemt ikke at være sådan:
- Ideelt set er lovgivning frem for vejledning vejen frem. Erfaringer fra England har vist, at lovgivning medfører langt større bevidsthed om bæredygtige indkøb både hos offentlige indkøbere og virksomheder - men også hos private. Vi ser det derfor som vejen frem for de danske kommuner og mener, at det er regeringens ansvar at gå foran på områder som disse, siger Loa Dalgaard Worm.
Selvom udviklingen ikke går så stærkt, som mange kunne ønske, er FSC-mærket alligevel i markant vækst. Således voksede mærket sidste år med over 40 % på globalt plan og findes i dag på mere end 20.000 produkter.
Hvad er FSC?
FSC står for Forest Stewardship Council. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.
Kilde: FSC Danmark