23948sdkhjf

Et modigt forsøg på at dokumentere samtidsscenen

"Nyt Nordisk Design" tyvstarter historieskrivningen kriminelt tidligt. Det er bogens helt store attraktion. Og svaghed.
Wood Supply anmelder: Hvor er opslagsværket, som samler samtidsscenen i møbelkunsten?, spurgte jeg for nylig i den uhyggeligt velassorterede boghandel på Danmarks Designmuseum. Svaret lød, at sådan en bog fandtes naturligvis ikke.

For nu har vi jo netop ventet i 40-50 år på at kunne se klart om guldalderen og skille skidt fra kanel i morfars generation.

Næ, om 40 år måske. Først der vil brikkerne falde på plads og en kanon vil kunne danne sig.

Derfor risikerer "Nyt Nordisk Design" at blive beskyldt for den skændighed at foregribe kanoniseringen. Den redder sig fra lussinger ved slet ikke at udgive sig for at være en kanon.

Men hvad er det så? Såmænd bare et udvalgt selskab - en såkaldt in-crowd for de hotte. En højt stablet sandwich, der starter med et forord, som bliver fulgt af 70 vilkårligt udplukkede portrætter. At rækkefølgen er alfabetisk er alt, der står klart.

Udvælgelseskriterierne kender kun forfatteren selv, 27-årige Dorothea Gundtoft - der i disse år gør kometkarriere i modebranchen som både stylist, fotograf og skribent.

Man finder højt profilerede brands som Muuto, Hay, &Traditions og Normann Copenhagen. Men man ved ikke, hvorfor man forgæves søger Vita Copenhagen eller svenske A2 eller norske Fjordfiesta. Var de ude af åsyn eller ude af smag?

Alvorsplagede litterater vil påstå, at dette formfattige værk med dets mangel på meningsfulde udvælgelseskriterier ikke er rigtig faglitteratur, men et navnekatalog, og det ligner også et særlig tykt messekatalog med alle samtaleportrætterne, der fletter sig om fyldige reklamefotografier som i livsstilsmagasiner.

Det, som bogen ikke vinder på litterære formpoint og kunstpoint, vinder den på sit mod til bare at være til og være sig selv. Andre forlag og fagbogsforfattere i disse år har garantrisse famlet forgæves efter spiselige præmisser for et lignende værk, som man kunne være dagslyset bekendt. Her lader det kun til at være forfatterens blåøjede valg, som styrer, og derfor får vi en længe savnet dokumentation af samtidens designscene i Norden.

Det er også en bog, som synliggør designerne på en måde, vi dårligt kender mage til i samtiden. Hvor guldalderdesignerne stillede sig foran anonyme møbelfabrikker, så står designerne i dag alvorligt i skyggen af brands, som stjæler nærmest al rampelys. Bogen giver opmærksomhed til blandt andre Ditte Buus Nielsen, som har designet for Skagerak, Bolia og Bent Hansen og arbejdet for Gubi og Ikea. En af mange som fortjener sin anerkendelse.

Det er skarpt at lade designere og brands stå side om side og ikke i adskilte kategorier, for kategorierne er jo netop i opløsning: Designere danner i stigende grad grupper, som selv bliver til brands. Enten som brandede designere, der laver design for brands. Eller også som selvproducerende brands.

Og berigende nok er der plads til det velindrettede Berns Hotel i Stockholm og kunstneren Olafur Eliasson. Netop fordi bogen ikke begrænser sig med kategorier. Her optræder alle som designfænomener, og det samme gør de skildrede produkter; om der er tale om klassiske møbler med tråde til fortiden, om det er vovet avantgarde, der vil bryde med traditioner. Eller bare lamper eller vaser eller installationer.

Skarpe er samtaleportrætterne desværre sjældent. Samtaleformen er læsevenlig og passende, men tit savner man skarphed og antydning af mål med samtalerne. Tit stiller forfatteren spørgsmål, som ikke giver særligt bevingede svar.

Eller også bliver det ugebladsbanalt og afsporet, som når den finske designer Joanna Laajisto bliver spurgt til, om hun har yndlingssteder i Finland. Og bagefter svarer, at hun elsker naturen, skærgården, gåture i skoven og mad over bål. Jaså.

Det er en meget taknemlig bog at gå til. Enten som designporno for ens strejfende øjne eller som 5 minutters kaffebordslæsning eller som timelangt studium. Bogen kan tiltrække både designglade forbrugere og professionelle indkøbere. Og såmænd også de portrætterede designeres egne branchekolleger. Alle virker inviteret.

Alene forfatterens og forlagets initiativ er man nødt til at hylde, for der findes næppe noget alternativ. Og der er masser af grunde - cirka 70 lækre af slagsen - til at føle sig tiltrukket af “Nyt Nordisk Design”. Men lidt færre grunde til ligefrem også at begynde at elske bogen. /dawe



Titel: Nyt Nordisk Design
Forfatter: Dorothea Gundtoft
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 220
Pris: 249,95 kr.
Udkom 29. august 2016

Artiklen er en del af temaet Bøger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093