23948sdkhjf

Støt fremgang for gammeldags nichevinduer

Vestjysk vinduesproducent har fordoblet staben siden sin rekonstruktion.
Fra 10 medarbejdere til 20 på 5 år. Årlige vækstrater på 10-15 procent. Det går støt fremad for Linolie Døre & Vinduer i Bøvlingbjerg ved Nissum Fjord, som laver specialbestilte døre og vinduer i ypperligste håndværkskvalitet.

Når der bliver mere og mere at lave, så tror direktør Leo Holm Madsen især, at det er fordi, der er mere plads på banen for hans virksomhed.

Der findes nogle få danske konkurrenter, som bevæger sig i samme område, og når Leo Holm Madsen ser på sine nærmeste konkurrenter, så ser ham dem flytte sig langsomt men støt, og han ser Linolie Døre & Vinduer stå med sin egen niche nærmest for sig selv.

- Det vi laver, koster simpelthen kassen, så det siger spar 2. Det kan vi ikke reklamere med i en tilbudsavis. Til gengæld har vi et spændende produkt, siger han.

Og det synes Kulturarvsstyrelsen åbenbart også. Linolie Døre & Vinduer er leverandør på flere projekter, hvor historiske bygninger skal have skabt tro kopier af gamle vinduestyper. Så det får de. Med den forskel, at de nye vinduer også er energioptimerede. Det gør man med koblede løsninger, hvor en ekstra termorude sluttes til den gammeldags vindueskonstruktion, så vinduet reelt har dobbeltrude.

Da Leo Holm Madsen overtog Linolie Vinduet i Bøvlingbjerg for godt 12 år siden, var det en ret så romantisk virksomhed, som i 1999 blev startet for at lave døre og vinduer med autentisk håndværk.

I den vestjyske flække ved Nissum Fjord specialiserede man sig inden for linoliemalede specialvinduer af ypperste håndværkskvalitet.

Det var dog lidt for romantisk. For der var en grund til, at stifteren solgte fra, mener Leo Holm Madsen.

- Han var dygtig og havde en vision, men den måde, han lavede vinduer på, var hverken til at leve eller dø af, som man siger her i Vestjylland.

Leo Holm Madsen, som hver dag kører godt 100 km fra sit hjem i Østerild i Nordthy, havde en produktionsbaggrund fra møbelindustrien og egentlig ingen forstand på vinduer.

- Men produktion er jo langt hen ad vejen produktion, siger han.

Så han forvandlede en lidt for manuel og lidt for omkostningstung håndværksvirksomhed til en lidt mere moderne produktion, som gør brug af cnc-teknologi.

Det har dog ikke skubbet virksomheden i retning af mere standard. Tværtimod. Da Leo Holm Madsen kom til i 2005, var der cirka 70 procent standardproduktion og 30 procent specialproduktion.

Hele standarddelen er nu skåret fra. Alt er på specialordre og i Linolie-virksomhedens egen niche, ”for det er det, der kan betale sig for en virksomhed af vores størrelse,” siger Leo Holm Madsen.

I 2012 kom en konkurs i vejen, som Linolie først og fremmest tilskriver to større kundekonkurser og et mislykket projekt i Litauen. Virksomheden kunne dog rekonstrueres på stedet og fortsætte med nye ejere og med Leo Holm Madsen som daglig leder.

Og egentlig har markedet for Linolies skræddersyede vinduer ikke kendt nogen finanskrise. De, der har råd til kælne løsninger, havde det også i kriseårene, mener han. Og så er alle kulturarvsrenoveringerne ligeledes ret ufølsomme over for konjunkturnedgange.

Linolie Døre & Vinduer sværger til knastholdigt træ uden fingersamlinger:



Sådan gør de med knasterne:

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171