23948sdkhjf

Fransk innovation i Vestnorge

Den franske produkt- og interiørdesigner, Alexandre Bau, har skabt innovationscentret Transplant på den norske vestkyst, der arbejder på at finde nye anvendelsesformer til kendte materialer - blandt andet træ. I december gæstede han Danmark og konferencen Smart Space.
I sidste måned satte Udviklingscenter for Møbler og Træ fokus på metoder og materialer i fremtidens design, da konferencen Smart Space løb af stablen.

Den primære målgruppe for arrangementet var de danske møbelfabrikker, som i fremtidens globale verden kan få mere end svært ved at overleve som producent af traditionelle træmøbler.

Fabrikkerne må derfor bevæge sig i en retning, hvor fokus er på andet og mere end de gamle håndværksmæssige dyder, lød budskabet. Men hvorhen? Netop det gav Smart Space en smagsprøve på.

Effektiv produktudvikling
Blandt talerne var den franske produkt- og interiørdesigner Alexandre Bau, som er manden bag virksomheden Nordic Materials og innovationscentret Transplant langt oppe i det norske vestland. Centret fungerer en slags kreativt mødested og produktudviklingsværktøj for virksomheder og har siden begyndelsen i 2004 formået at tilknytte 500 medlemmer.

Som medlem kan en virksomhed hente værdifuld inspiration til sin produktudvikling. Centret råder blandt andet over et bibliotek med flere end 1.200 materialer og er i det hele taget udviklet med henblik på at være et sted, hvor man går fra idé til færdigt produkt på kortest mulig tid.

- Virksomheder løber en stor risiko, når det kommer til produktudvikling, fordi de står med hele byrden selv, forklarer Bau.

Den byrde har idéfabrikken Transplant sat sig for at minimere. ”Plug and play”, som Bau kalder det.

Innovative materialer giver innovative produkter
For Alexandre Bau er produktudvikling ikke et spørgsmål om at gøre det eksisterende bedre. For ham er det langt mere frugtbart at kaste det gamle over bord og starte helt fra bunden:

- Produktudvikling handler ikke om at ændre fx et håndtag eller rammen på et vindue. Tænk i stedet: Er vinduet i det hele taget en god idé og redefinér derefter konceptet, foreslår han.

Med den filosofi som udgangspunkt har Bau og Nordic Materials arbejdet tæt sammen med den franske innovationsfabrik, Innovatheque. Det har resulteret i udvikling af en lang række nye måder at udnytte og anvende eksisterende materialer på, og flere af disse havde designeren med sig i bagagen til Danmark.

Han demonstrerede blandt andet ”Welded wood”, som er en metode til at ’svejse’ træ sammen. To stykker træ udsættes for en gnidningsproces, hvorved fibrene åbner sig, og en efterfølgende tørring får dem til at hænge sammen - vel at mærke uden brug af kemikalier.

En anden nytænkning er det såkaldte ”Bent wood”, hvor træet gennemgår en proces, hvorunder det opvarmes, gennemvædes og presses. Processen ændrer cellestrukturen, således træet kan bøjes på alle mulige måder.

Endelig blev tilhørerne præsenteret for det såkaldte ”Cork panel”, som er et materiale skabt af korkaffald fra blandt andet vinpropper. Affaldet præpareres ved brænding og fremstår herefter som et let, pompøst materiale, der blandt andet kan anvendes til loftspaneler.

Læs mere om Nordic Materials og Transplant:
www.nordicmaterials.com
www.transplant.nu
www.innovatheque.fr
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078