23948sdkhjf

Eksporten redder byggematerialernes omsætning

Plast- og gummiindustriens eksport redder det samlede billede for byggematerialebranchen, som går tilbage på det indenlandske salg
Eksporten blandt virksomheder, der fremstiller byggematerialer, steg med 2,6 procent de sidste tre måneder. Til gengæld faldt branchens indenlandske salg i samme periode med 2,1 procent. Det fremgår af det seneste konjunkturbarometer for branchen, som er lavet af DI Byg på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

- Virksomhederne har været gode til at skaffe sig ordrer på eksportmarkederne samtidig med, at salget herhjemme har været vigende. Det er glædeligt, at producenterne af byggemateriale har været i stand til at skabe vækst og arbejdspladser, selvom de har været på et hårdt marked. Men det er vigtigt, at vi fortsat har fokus på at forbedre konkurrenceevnen, så vi også kan konkurrere med udlandet i fremtiden, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Skub i det hjemlige marked
Siden 2009 er eksporten af byggematerialer steget med 50 procent, og i dag udgør den omkring 40 procent af virksomhedernes samlede omsætning. Og det gør virksomhederne mindre sårbare over for udsving på det hjemlige marked, pointerer Elly Kjems Hove:

- Eksporten får stadig større betydning for producenterne af byggematerialer. Virksomhederne er blevet mindre afhængige det danske marked, og dermed kan de fastholde en fornuftig vækst, selvom omsætningen på det danske marked falder.

Det er der dog ingen udsigt til i øjeblikket. Prognoserne for det indenlandske marked viser vækst, og der har været en stigning i byggetilladelser på 15 procent i 3. kvartal 2016.

- Stigningen i byggetilladelser viser, at vi er på vej ind i en periode med stigende byggeaktivitet i Danmark. Vi håber, at det vil give en øget efterspørgsel efter byggematerialer. Der er dog ikke en fuldstændig sammenhæng mellem tilladt og realiseret byggeri, da en del byggeri ikke kommer længere end ansøgningsfasen, siger Elly Kjems Hove.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078