23948sdkhjf

Danske gyngefår skal ud i Nordens møbelbutikker

Povl Kjers kælemøbel har ramt voksealderen som 36-årig.

Egentlig er han billedskærer og har især levet af at lave udstillingsdukker til museer. Gyngefåret har været en nebengesjæft siden 1981 – og først nu efter 36 år springer han ud som udstiller på en møbelmesse, når han er på plads på årets Stockholmsmesse.

Og det er helt bevidst valgt, at det ikke er på en legetøjsmesse som den, der finder sted i Nürnberg. Målgruppen er den samme, som Povl Kjær har haft i alle årene: Designermøbelbutikkerne.

- Det er fordi, jeg betragter det som et møbel. Der har også været legetøjsbutikker, jeg faktisk har sagt nej til, fortæller han til Wood Supply på Stockholm Furniture & Light Fair.

Og uddyber.

- For det er et møbel, der har flere funktioner. Når børnene er holdt op med at gynge med den, så bruger de den som skammel. Min kone bruger den som fodskammel. Flere møbelforretninger reklamerer med, at det er en fodskammel.

Baggrunden for messedeltagelsen er, at han oplever en voksende interesse i disse år. Via et fælles fremstød for dansk kunsthåndværk er han kommet til stadig flere forhandlere spredt ud over verdenskortet. I perioder har han "sjoflet det", som han kalder det og taget sig ganske lidt af fåret, fordi han havde travlt med at skære museumsdukker. Nu satser han mere end nogensinde på at give fåret succes.

- Det er som et led i en nordisk-skandinavisk bølge ude i verden, at den er blevet utroligt populær, og den er ude hos forhandlere i 20 lande, men jeg betragter Norden som mit kerneområde, og derfor er jeg her for at komme bredere ud i Norden, siger han.

Gyngefåret er ude i 4 svenske butikker og ”lidt flere i Norge”, som han betegner det. Han håber, at messedeltagelsen øge den tilstedeværelse.

Den øgede interesse har fået Povl Kjer til at vokse ud af sit gamle værksted. Og selv om han næsten ikke nænner at give slip, så er han begyndt at bruge underleverandører – men det er stadig ægte dansk håndværk, og alle slutprodukter har været igennem Povl Kjers hænder.

- Mine udenlandske kunder er meget glade for, at det er dansk produceret. Jeg plejer også at sige, at jeg altid vil tage et ødelagt får tilbage og reparere det uden beregning, fordi det er så gennemprøvet et produkt og fordi de alle har været igennem mine hænder, siger Povl Kjer.

En af fremtidens udfordringer bliver et generationsskifte, men ingen planer er endnu blevet konkrete. For eksempel står hans egne efterkommere ikke på spring til at tage over.

- Men jeg håber, at det en dag vil fortsætte på en god måde, så det kan føres videre i samme ånd.

Povl Kjer forklarer, hvorfor gyngefåret er et møbel - og ikke et stykke legetøj:

Artiklen er en del af temaet Video.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079