23948sdkhjf

Stigende efterspørgsel på certificeret træ

Efterspørgslen på certificeret træ stiger, og det giver håndværkerne gode kort på hånden til at styrke deres forretning.

Det mener Green Building Council Denmark, som melder om stor udvikling i markedet, mens Stark påpeger vigtigheden af nem dokumentation for håndværkerne.

Samtidig understreger entreprenør- og tømrerfirmaet Lund & Staun betydningen af den fælles indsats mellem bygherrer, producenter, leverandører og entreprenører.

Sidste forår forventede 80 pct. af de adspurgte virksomheder og organisationer i en undersøgelse fra Green Building Council Denmark voksende efterspørgsel på bæredygtige byggeløsninger. Og særligt inden for træ og træmaterialer, der fx opfylder FSC-mærkningsordningen, går det stærkt i øjeblikket.

Markedet er i rivende udvikling
Udviklingen afspejler sig bl.a. i, at alle byggeprojekter for statslige institutioner siden 1. januar 2016 har skullet benytte dokumentérbart bæredygtigt træ, ligesom en lang række kommuner og regioner stiller samme krav. Entreprenører og håndværkere kan fx leve op til kravet ved at vælge FSC-certificeret træ til deres projekter. Det gælder også, hvis bygherre eksempelvis ønsker, at projektet skal leve op til kriterierne fra DGNB, Svanemærket, LEED eller Breeam.

Mette Qvist, CEO for Green Building Council Denmark, som herhjemme står bag den bæredygtige DGNB-certificeringsordning, fortæller om tendensen:

- Hos Green Building Council oplever vi en stor udvikling inden for markedet for certificerede trævarer. DGNB-certificeringens fokus på certificeret træ har helt konkret medført, at certificeret træ i dag nærmest er en ’standardvare’. I DGNB-kriterierne fremhæves og prioriteres brugen af bæredygtige byggematerialer, herunder bæredygtigt træ og træmaterialer. FSC-certificeret træ er i denne sammenhæng en forsikring og garanti for, at det netop er bæredygtige materialer, der anvendes, fortsætter hun.

Dokumentation skal være nemt
Hos Stark genkender man billedet af den voksende efterspørgsel på bæredygtigt træ. Her har man siden 2008 som den første byggemarkedskæde herhjemme været certificeret i både FSC- og PEFCTM-ordningerne i samtlige forretninger.

Desuden tilbyder Stark i dag et stort udvalg af certificerede trævarer med over 4.500 varenumre, der enten er mærket med FSC eller PEFC. Certificeringsansvarlig i Stark, Kristian H. Fribo, forklarer:

- Der er masser af forretningsmuligheder i bæredygtigt byggeri for håndværkeren. Men det er også afgørende, at valget af de rette materialer og indfrielsen af dokumentationskravene ikke bliver unødigt tidskrævende. Certificeringerne af samtlige Stark-forretninger gør det netop lettere for håndværkeren at dokumentere bæredygtigheden over for bygherre via følgesedler og fakturaer, understreger han.

Vigtigt at stå sammen
Et af de udførende firmaer, der i høj grad har taget de certificerede materialer til sig, er Aalborg-virksomheden Lund & Staun. Firmaet opnåede i starten af 2016 at blive en af de første danske FSC-certificerede entreprenører. Salgsdirektør og medejer hos Lund & Staun, Henrik Staun, fortæller:

- Vi ser FSC-certificeringen som en oplagt mulighed for at være på forkant, fordi bæredygtighed fortsat vinder ind i byggeriet. Et af de klareste indtryk, der står tilbage efter vores første år med certifikatet, er vigtigheden af, at vi arbejder sammen om bæredygtighed. Det er med andre ord en fælles indsats mellem bygherrer, producenter, leverandører og entreprenører.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.769