Også håndværkssnedkeren er udsat for lønkonkurrence – endda på hjemmebane
David Wedege er journalist og nyhedsredaktør for Wood Supply.
Fortællingen har længe været, at den håndkrævende industrialisering flytter fremstillingsjob til udlandet, fordi udenlandske hænder er billigere, hvis landet er det rigtige.
En nyere fortælling er, at disse job har chance for at vende tilbage eller at blive i Danmark, hvis hænder skiftes ud med robotter.
Og endelig at højkvalitetshåndværk, som interesserer sig for knowhow og finesser, altid har været her og bliver her. Fordi det kan noget, man ikke bare kan flytte.
Det sidste har de færreste vel troet, ville blive udfordret.
Men spørgsmålet er vel kun, i hvor høj eller hvor lav grad, det sker.
Snedkerkøkkenet er for eksempel en bastion, der nu er blevet udfordret. Ret seriøst.
Københavnske Handcrafted Interior, som vi for nylig fortalte om, kerer om kunderne i hovedstaden og sætter gang i snedkeriet i Litauen. Det er et rent, skræddersyet snedkerkoncept, som man kender det fra lokale danske virksomheder. Men til lettiske produktionslønninger.
Bilka, Føtex og Wupti og deres nye samarbejde med designhuset Nofu og designeren Bertil Stam er endnu et eksempel og en model, der næppe er set før.
Produktprogrammet er ganske vist standardiseret, men der laves ikke møbler til lager. Når kunden har bestilt en danskdesignet sofa med mogensenske tremmer i ryggen og juhlsk svung i armlænet, står håndværkssnedkere klar i Vietnam til at fremstille det i hånden af asketræ.
Og til priser der vil blande sig lige i prisspektrets midtersegment.
Og når det pludselig sker i branchen, hvad kan så ikke ske?