Velux har succes med fokus på sikkerhed
Velux-fabrikken Skærbæk Bygningsindustri har i samarbejde med Arbejdsmedicinsk Klinik gennemført en række proaktive sikkerhedstiltag. Og indsatsen virker.
Det viser nye tal fra Arbejdsmedicinsk Klinik Herning, hvor ph.d.-studerende Louise Møller Pedersen netop har afsluttet sin databehandling.
I to år har hun observeret, og gennemført målinger på de to Velux-fabrikker; Skærbæk Bygningsindustri A/S og Thyregod Bygningsindustri A/S. I samme tidsrum gennemførte hun forskellige typer af tiltag, målrettet et proaktivt sikkerhedsarbejde på Skærbæk Bygningsindustri. Konklusionen er, at indsatsen har virket.
Bedre registrering forebygger ulykker
- Antallet af registreringer af nærved ulykker er steget markant i forskningsperioden. Det er meget positivt, da man bliver nødt til at have en holdning, som siger, at vi skal registrere alle småskader, nærved ulykker og rigtige ulykker for proaktivt at kunne forbedre sikkerhedsarbejdet, siger Louise Møller Pedersen og fortsætter:
- Ved at ændre holdningen ændrer vi på opfattelsen af, hvad man skal registrere, så man kan sætte ind det rigtige sted. I 2009 blev der fx registreret 2 ½ gange så mange småskader og 3 gange så mange nærved ulykker ( ulykker før de sker, red. ) som i 2008. Værkførerne er ikke i tvivl om, at man derved har forebygget reelle ulykker, og at dette på sigt afspejler sig i ulykkesstatistikken, påpeger hun.
Projektet har samtidig været med til at sætte fokus på, hvilke sikkerhedsregler der gælder på fabrikken. Dette er væsentligt, da der er en klar sammenhæng mellem brud på sikkerhedsregler og efterfølgende ulykker.
Ansatte er vokset med opgaven
For Velux og Skærbæk Bygningsindustri har målet med deltagelsen i projektet været at sætte fokus på holdninger og adfærd i forhold til sikkerheden, både på leder- og medarbejderniveau.
Ifølge fabriksdirektør Per Laursen har projektet vist, at direkte involvering af alle – fra bund til top – er vejen frem:
- Ejerskab og motivation er nøgleordene, som vi har set det på Skærbæk Bygningsindustri. I sidste ende giver det færre arbejdsulykker. Vi har heldigvis yderst sjældent alvorlige ulykker på vores fabrikker – men én ulykke er altid én ulykke for meget, når vi nu reelt ved, hvad der virker, siger han og fortsætter:
- Jeg vil sige, at vi har fået meget mere struktur på arbejdet i sikkerhedsorganisationen. Det lyder meget banalt, men det virker. Også på afdelingsniveau er der sket vigtige ændringer. Værkførerne og teamlederne er blevet meget mere bevidste om deres rolle i forhold til sikkerhed. Sikkerhedsrepræsentanterne har fået meget mere ansvar – og er virkelig vokset med opgaven, slutter Per Laursen.
Skærbæk Bygningsindustris største udbytte af projektet har været
• Øget fokus på holdning og adfærd i forhold til sikkerhed og ulykker/ småskader på alle niveauer.
• Mere medarbejderinvolvering bl.a. gennem workshops, hvilket gav øget motivation og engagement for sikkerhedsarbejdet.
• Mere struktur på sikkerhedsarbejdet i sikkerhedsorganisationerne og i de enkelte afdelinger.
• Konkrete kommunikationstiltag der kan sætte fokus på sikkerheden.
Om projektet
I efteråret 2008 igangsatte Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø et samarbejde med Velux i forbindelse med forskningsprojektet ”Integreret ulykkesforebyggelse - På tværs af virksomhedsstørrelse og brancher”.
Projektet havde som formål at afprøve forskellige metoder og strategier til at arbejde proaktivt med sikkerhed og dermed forebygge skader og ulykker på arbejdspladsen.
Thyregod Bygningsindustri A/S blev udvalgt som kontrolvirksomhed og Skærbæk Bygningsindustri A/S som interventionsvirksomhed.
De endelige resultater offentliggøres i foråret 2011.