Klumme: Tænk uden for boksen – brug nye materialer
Den teknologiske udvikling byder hele tiden på nye metoder og materialer, og virksomhederne gør klogt i at følge med. Det kan nemlig gavne bundlinjen.
Stole produceret af plastikaffald. Vindmøllevinger lavet af bambus. Smuds- og vandafvisende tekstil, inspireret af lotusblomsten.
Arbejdet med nye materialer og teknologier er på vej til at blive en essentiel drivkraft i den innovative produktudvikling, ikke mindst som et resultat af brugernes øgede fokus på bæredygtighed og miljøhensyn.
Og på et marked, hvor danske virksomheder har svært ved at konkurrere på pris, er vi nødt til at tænke i nye baner og i stedet skabe unikke og nytænkende produkter.
Bryd med konventionerne
Arbejdet med nye materialer er en mulighed for at være ’first mover’, bryde med vanetænkningen og dermed skabe opmærksomhed hos kunderne og differentiere sig i forhold til konkurrenterne.
Derudover peger alle tendenser på, at faktorer som bæredygtighed, nedbrydelige materialer og minimal CO2-udskillelse i dag kan være altafgørende for et produkts succes på markedet.
Et dansk eksempel er stolen Gubi Chair II, som er designet af Komplot Design, og som produceres af Gubi. Denne stol består blandt andet af polyesterfilt, som delvist er udvundet af gamle plastikflasker. Stolen er stærkt lydabsorberende, og samtidig kan filtsædet let skæres fri fra benene og genanvendes i nye produkter.
Naturen er også i stigende grad blevet inspiration for udvikling af nye teknologier og materialer. Et eksempel er lotusblomsten, som har inspireret til udviklingen af smuds- og vandafvisende tekstiler, baseret på såkaldt nano-teknologi.
Lotusblomstens nanostruktur med mikroskopiske bakker og kløfter transporterer al smuds væk med regnvand og dug, og denne konstruktion har inspireret til en helt ny type såkaldt intelligente tekstiler, som fx kan anvendes til møbler.
Eksisterende materialer – på nye måder
Ofte handler det også om at skabe værdi ved at anvende eksisterende materialer i nye sammenhænge. Risø DTU samarbejder i øjeblikket med International Centre for Bamboo og Den Kinesiske Skovstyrelse om at producere vindmøller af bambus til kinesiske lokalsamfund.
På den måde undgår man både brug af epoxylim og kul- og glasfiber, og derudover er bambusplanten yderst miljøvenlig, idet den optager store mængder af CO2 og kan dyrkes uden brug af pesticider og kemikalier.
Vinduesfabrikanten Pro Tech Vinduer A/S har ligeledes haft stor succes med at anvende materialer fra fly- og vindmølleindustrien i udviklingen af det bæredygtige vindue, Pro Tec 7.
Kom til seminar om brugen af nye materialer
Det kan virke som en uoverskuelig proces at kaste sig ud i arbejdet med nye materialer, og det er en god idé at sætte sig ordentligt ind i mulighederne og problemstillingerne, inden man tager skridtet.
Derfor afholder Dansk Design Center den 2. december 2010 et seminar om nye materialer. Her kan deltagerne få indblik i, hvordan brugen af nye materialer og teknologier kan være drivkraft for vækst.
Seminaret foregår i Bella Centers nye materialebibliotek, hvor hundredvis af materialer er udstillet, og hvor man via en massiv database kan indhente viden og dokumentation om alle materialer.
Ønsker du at vide mere om seminaret, kan du finde yderligere information på Dansk Design Centers hjemmeside .
Kilde: Dansk Design Center