23948sdkhjf

Ledelsesbog: A.P. Møllers nye stjerne-formand vil have os til drømme

Bryd med vante fremgangsmåder og realisér drømmene. Det lyder som bullshit-bingo, men måske alligevel.
Når man vil udvikle en virksomhed, plejer man at sætte nye mål, som når de omformes i et budget resulterer i en højere omsætning og et større overskud.
Og den fremtid, som resultaterne skal realiseres i, fremskrives ofte som en ret linje, hvor fremtidens hastighed er den samme som fortidens

Men hvad nu hvis planen er forkert og den fremtid man skal realisere resultaterne i, ikke former sig som en ret linje, men som en eksponentielt stigende kurve, hvor udviklingen tager fart ligesom, når man beregner en saldo med renters rente over mange år.

Det problem stilles stadig flere virksomhedsledere overfor.

De får nu hjælp til at løse det af A.P. Møller Mærsk nye bestyrelsesformand Jim Hagerman Snabe. I en ny bog ”Dreams and Details”, har han teamet op med Mikael Trolle, der som sportstræner stod bag Holte Volleybold, som vandt 230 kampe i træk mod danske hold og endte i finalespillet til Champions League alene med danske spillere. Selv har Jim Snabe været koncerndirektør for den tyske software-virksomhed SAP, der under hans lederskab blev genfødt med succes.

Bagtæppet er naturligvis den hastige teknologiske udvikling, ikke mindst den 4. industrielle revolution og digitaliseringen.



”Dreams and Details” kan gøre en forskel for mange ledere, hvis de har modet til at følge forfatternes opskrift
Faktisk mener forfatterne, at vi lever i tider, hvor reglerne jævnligt ændres ligesom i Formel 1 løb, hvor løbsbetingelserne ændrer sig fra sæson til sæson, så de deltagende bilteams hvert år må bygge en helt ny racerbil, hvis de vil have en chance for at vinde.

I stedet for de traditionelle tilgange til ledelse og strategi, foreslår de to ”trænere”, at man skal udvikle en drøm for virksomheden og bygge bro til de detaljer, der skal forstås og udføres for at realisere drømmen. Det er ledernes opgave at sætte rammen for brobygningen mellem drømmen og detaljerne.

Det lyder ærligt talt som en forfærdelig omgang ledelsesbullshit, men bogen rummer en række gode cases og praktiske eksempler, der viser, at det forfatterne foreslår, ikke er helt umuligt.

Eksemplet fra SAP
Tager man eksempelvis SAP så var Snabes drøm for den tyske softwarekoncern, at SAP skulle spille en større rolle for at spare på verdens ressourcer.

På det tidspunkt, hvor han fik den ide, var SAP ledende på sit marked, der til gengæld var uden vækst.

I stedet for et traditionelt resultatmål blev ambitionen at åbne tre nye forretningsområder og sikre at SAP var de bedste på områderne uden at miste lederskabet på de bestående markeder. Det hele skulle ske indenfor fem år.

Man valgte cloudløsninger, løsninger til Big data og mobile løsninger. De erstattede SAP ´s traditionelle løsninger, hvor kunden køber et system og selv står for implementeringen. Umiddelbart var den gamle model mere lukrativ for SAP, mens cloud løsningerne var mindre fordelagtige.

Men Snabe troede på clouden og satte den nye markedsudvikling i gang.

De vigtige detaljer for at nå målet var en vældig omorganisering af SAP fra afdelinger til selvstyrende teams, der inviterede kunderne indenfor i udviklingsprocessen.
I de nye teams var alle relevante kompetencer repræsenteret.

Omlægningen blev som bekendt en succes. Ellers havde vi slet hørt så meget til Jim Hagermann Snabe, som vi gør i dag.

Som at lede et orkester r
I den proces Snabe og hans medforfatter beskriver, er ledelsesopgaven at sammenligne med dirigentens for et stort orkester. Han skal skabe en fælles drøm om, hvordan et værk skal lyde.
Dirigenten laver ikke selv lyde, men han sætter rammen for orkestrets samlede udtryk.

Det kræver en detailviden om hver enkelt musikers rolle og evnen til at forløse musikerens potentiale indenfor rammerne af en samlet enhed.

Mere konkret i virksomhedssammenhæng handler det bl.a. om at lederne fjerner de forhindringer, der står i vejen for, at de selvstyrende teams når frem til resultater.
Det lyder lettere sagt end gjort, og det er det også.

I en tumultagtig tid med høj vækst og mange ubekendte kan ”Dreams and Details” alligevel godt gøre en forskel for mange ledere. Hvis de vel at mærke har modet til at følge forfatternes opskrift.


FREDAGSBOGEN:

Titel: Dreams and Detials
Forfatter: Jim Hagermann Snabe og Mikael Trolle
Pris: 300 kr.
Sider: 253
Forlag: Gyldendal Business

Artiklen er en del af temaet Bøger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078