23948sdkhjf

Naturpakken skaber nervøsitet: Her er skovområderne og politikernes svar

Regeringens nuværende partier og Dansk Folkeparti var i 2016 forligskredsen, som  vedtog Naturpakken. Og efter mange måneder er forligskredsen nu klar med den aftale, som sætter navne på skovene og nåle i Danmarkskortet og som udlægger over 13.300 hektar urørt skov, hvor der skal tages særligt hensyn til dyre- og plantelivet.

Aftalens omfang svarer til 2 gange Samsøs areal. Eller 4 gange Gribskov, og cirka halvdelen af arealerne skal være urørt løvskov.

En aftale, der har været ventet med spænding i brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien, hvor branchedirektør Flemming Larsen nu ikke føler sig klogere på konsekvenserne.

- Hvorvidt det her kommer til at påvirke leverancer af løvtræ til industrien, er svært at vurdere på det her grundlag. Det kommer til at afhænge af driften af disse skove, og det er vi nødt til at holde øje med. Vi vil følge udviklingen og spørge virksomhederne, om de kommer til at opleve huller i deres muligheder for at få dansk træ.

Flemming Larsen siger, at han har stor sympati for skovene.

- Men skovene er også en produktionsressource, og det er vigtigt at afbalancere formålene. Hvis forsyningskilderne tynder ud, kan man blive nødt til at importere mere. Det vil give yderligere omkostninger, og det vil give mere miljøbelastende transport og brandingværdien ved at bruge certificeret dansk træ vil blive svækket, siger han til Wood Supply.

Wood Supply har talt med nogle af politikerne bag aftalen.

Anni Matthiesen, der er naturordfører i Venstre, føler sig tryg på træ- og møbelbranchens vegne.

- Det gør jeg på baggrund af de oplysninger, som vi har modtaget fra ministeriet, siger hun til Wood Supply.

- Vi er bevidste om, at bliver mindre at fælde, så er der fare for mindre træ på markedet, men ser man procentmæssigt på, hvor meget skov der udlægges, så burde det ikke betyde, at branchen skulle være nervøs, siger hun.

Carsten Bach, der er naturordfører i Liberal Alliance, mener heller ikke, at branchen har grund til nervøsitet.

- Vi har lagt op til overgangsordning på helt op til 50 år, hvor det er muligt at hente træ ud i mindre grad, siger han til Wood Supply.

Men hvordan kan forligskredsen forudse, at aftalen ikke vil skabe en mangelsituation?

- Det er også svært at agere spåkone, men markedet vil komme til at indrette sig løbende. Vi mener jo i Liberal Alliance, at staten skal afholde sig fra at drive kommerciel skovdrift, og det her er et skridt i den retning, hvor staten skal fokusere på drift af højværdinatur i stedet for tømmerdrift. Det er en konkurrenceforvridende situation, at staten driver skovdrift, og det her skaber en åbning, hvor private aktører kan tage over, siger Carsten Bach (LA) til Wood Supply.

Naturstyrelsen har offentliggjort en oversigt over de udpegede skovarealer.

Artiklen er en del af temaet Naturpakken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08