Med FSC i Amazonas: Mødet med det grønne tæppe
Vinderen af FSC Design Award – Mette Schelde – er landet i Brasilien, hvor hun skal være med til at sætte sit vinderdesign i produktion. Følg Mettes rejse her på Wood Supply.
Hun er netop nu på sin vinderrejse i Brasilien, hvor hun blandt andet besøger en FSC-certificeret regnskov i Amazonas og et lokalt værksted.
I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.
Dag 2: Mødet med det grønne tæppe
Efter gårsdagens turbulente rejse vågnede vi i dag op til en summen fra regnskovens vilde dyr, som let kunne høres gennem hotelværelsets vinduessprosser. Allerede nu kunne vi fornemme den trykkende luft, som er typisk for Amazonas i regntiden.
Da vi trådte ud af værelset, stod vi omgivet af et grønt, tæt bevokset bælte af palmer, gummitræer og vild buskads i et utal af grønne nuancer. Ude i horisonten stod den mørkerøde grusvej, som vi ankom ad i går i skarp kontrast til det grønne tæppe af regnskov.
Da vi spiste morgenmad, der bød på friskplukkede meloner, brød og kaffe, bemærkede vi ikke, at der trak en sort sky ind over Monte Dourado, men pludselig åbnede himlen sig, og der stod regn ned i tykke stænger. Det er dog typisk for denne årstid, da der her er regntid fra december til juni. Lige så hurtigt som bygen kom, forsvandt den igen, for så atter at blive erstattet af solens stråler.
17 % af Amazonas' skove er væk
Det er netop denne vekslen i vejret og den næringsrige jord, som giver regnskovens planteliv så gode vækstbetingelser. Amazonas er derfor et af de områder i verden, der har den højeste biodiversitet.
Selvom 17 % af Amazonas' regnskov i dag er blevet fældet, fylder den stadig dobbelt så meget som Indien. Og selvom FSC-certificering bliver mere og mere udbredt i Sydamerika, er det stadig kun en meget lille del, der er FSC-certificeret. I Brasilien er 6.199.836 ha af skovene FSC certificerede, det svarer til 1,2 %.
Efter en stille morgen med sol og regn blev vi hentet af folkene fra Orsa, som ville vise os Orsa Group Fondens hovedkvarter. Vi så, hvordan regnskoven er langt mere end bare træer, da afgrøder, dyreliv og arbejdspladser skaber et livsvigtigt fundament for lokalbefolkningen, og FSC-certificeringen sikrer gode vilkår, uddannelse og sikkerhed for arbejderne.
For Mette Schelde var det specielt en øjenåbner at se og høre historien bag de paranødder, som hun spiser hver morgen hjemme i Danmark:
- Jeg tænker nogle gange over historien bag produkter, jeg køber, og synes det er godt at høre, hvordan Orsa hjælper nøddesamlerne med udstyr, løn og arbejdsforhold. Så kan jeg da spise nødderne med god samvittighed, siger hun.
Selvstændighed for skovens kvinder
Et andet godt eksempel på, hvordan skovene skaber grobund for lokalbefolkningen, er et lille syværksted, hvor man laver arbejdstøj. Her sad kvinder bag symaskinerne og trådte på fodpedalerne, mens andre lavede strygemærker til tøjet. Resultatet af arbejdet er en bedre økonomi og større selvstændighed for områdets kvinder.
Sidst på dagen gik turen videre til en eukalyptus-plantage, og da vi nærmede os, skiftede bevoksningen omkring grusvejen fra vild og tæt til endeløse, lige rækker af store eukalyptus-træer. En afmærket korridor af træer førte os ind til selve plantagen, hvor der mødte os et hav af drivhuse og plantebakker.
Vi fik hver en stråhat på, de samme som arbejderne bærer, mens de står blandt plantebakkerne. Det kan virke mærkeligt, at man kan plante plantager og samtidig være FSC-certificeret, men baggrunden er, at plantagerne skal aflaste naturskovene og samtidig har så strenge krav, at de kan gavne naturen.
Inden vi kørte derfra, plantede Mette et træ, som en dag vil blive en del af det store, grønne tæppe i Amazonas regnskov. Tilbage på værelset hører vi stadig dyrenes summen og et højt hyl udenfor vinduet, sætter gang i tankerne om, hvad der gemmer sig derude i mørket.
Læs flere beretninger fra FSC-delegationens rejse:
Dag 1: Blandt slanger og indpakkede kufferter
Om rejsen
Mette Schelde skal frem til den 4. februar besøge Orsa Florestal, som driver store skovområder i Amazonas. Orsa arbejder med FSC og en lang række sociale projekter med udgangspunkt i ansvarlig skovdrift. Mette skal bo og arbejde i området ved Monte Dourado tæt på Amazonasfloden og helt tæt på naturen.
Om FSC Design Award
For femte år i træk sender FSC Danmark i år en ung designstuderende på en rejse ud i verden. Formålet er at åbne fremtidens formgiveres øjne for skovenes værdier og at vise dem, hvordan FSC er en stor del af løsningen på bevarelsen af vores skove.
De unge designere får samtidig en udfordring stillet på deres rejse. De skal udforme prototyper på deres designs i samarbejde med lokale værksteder og i lokale træsorter. I år går rejsen for første gang til Brasilien.
Konkurrencen udskrives af FSC Danmark, WWF Verdensnaturfonden og Nepenthes og støttes af DLH, PA Savværk, JYSK, Trip Trap, Ikea og FDB. Rejsen til Brasilien støttes af Orsa Florestal og EuroAmerican - Travel & Sustainable Tourism.