Med FSC i Amazonas: Håndværkstraditioner mødes
Vinderen af FSC Design Award – Mette Schelde – er landet i Brasilien, hvor hun skal være med til at sætte sit vinderdesign i produktion. Følg Mettes rejse her på Wood Supply.
Hun er netop nu på sin vinderrejse i Brasilien, hvor hun blandt andet besøger en FSC-certificeret regnskov i Amazonas og et lokalt værksted.
I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.
Dag 3: Håndværkstraditioner mødes
Der kan synes langt fra Amazonas til Danmark, men i dag så vi, at vejen fra regnskov til færdigt produkt ikke er lang.
På savværket midt i regnskoven arbejdede de mange ansatte ved de store kraftfyldte save, og den industrielle hal lå i skarp kontrast til det vildtbevoksede landskab, som omkransede værket. Alle arbejderne var iført hjelm, sikkerhedsbriller og høreværn, og vi fornemmede med det samme deres arbejdsiver, så svedpletterne stod tydeligt frem på det orange arbejdstøj:
- Da jeg hørte de lokale arbejdere sige, at sikkerheds- og miljøreglerne nogle gange er bøvlede, forstår jeg dem godt! Herude kan praktiske fremgangsmåder godt være mere ligetil end de sikkerhedsregler, de skal leve op til. At bære en plastikhjelm hver dag i 30 graders varme er ikke særlig behageligt, bemærker Mette.
Senere gik turen til områdets træværksted, hvor Mette skal lave prototypen af sit vinderdesign, "SideTable", i samarbejde med de lokale håndværkere. Vi blev budt varmt velkommen af alle på værkstedet, som både var håndværkere og studerende.
De unge mennesker på værkstedet er i gang med en uddannelse i administration og produktion på, og det var tydeligt, at Mette havde noget med, som de ikke havde set før. De lyttede meget interesseret til Mettes oplæg og fremvisning af de tekniske tegninger og stod omkring hende i en halvcirkel, hvor de ikke holdte igen med at tage billeder og stille spørgsmål til Mette, hendes design og om design og træ i Danmark.
To unge studerende fiskede endda mobilen op fra lommen for at filme hendes præsentation. Det var tydeligt, at de var imponerede af hende. Til Mettes store overraskelse stod der en rå udgave klar af hendes bord, som håndværkeren Carlos havde forsøgt at bygge:
- Det var virkelig sødt af Carlos, at han lige ville prøve at bygge en model af bordet på forhånd, men det så noget anderledes ud end på tegningerne, jeg havde sendt ham. Selvom hans teknik var god, blev jeg jo nødt til at forklare ham, at det ikke er ligegyldigt, om benenes form er rette eller koniske, og at bordpladen skal være af samme træsort som benene. Han troede, at det var fint nok, hvis vi bare brugte blandet finér til bordpladen, fortæller Mette.
Selvom de var super interesserede og dygtige på værkstedet, er der mange detaljer, der synes dem ubetydelige, og Carlos løftede på øjenbrynene og smilede, da Mette for tredje gang forklarede, at samlinger skal være helt præcise, for at bordet bliver stabilt:
- Det er vigtigt for de unge her, at de møder en person som Mette, som kan inspirere dem til, at gøre noget ved deres uddannelse. Hun er en god rollemodel, fordi de unge her kan se, at hun virkelig kan noget med tegninger og modeller, som de slet ikke har set før, siger Mateus, som er skovansvarlig i Orsa Group.
I morgen fortsættes arbejdet med prototypen, og så bliver det spændende, om det hele går op i en højere enhed.
Læs flere beretninger fra FSC-delegationens rejse:
Dag 1: Blandt slanger og indpakkede kufferter
Dag 2: Mødet med det grønne tæppe
Om rejsen
Mette Schelde skal frem til den 4. februar besøge Orsa Florestal, som driver store skovområder i Amazonas. Orsa arbejder med FSC og en lang række sociale projekter med udgangspunkt i ansvarlig skovdrift. Mette skal bo og arbejde i området ved Monte Dourado tæt på Amazonasfloden og helt tæt på naturen.
Om FSC Design Award
For femte år i træk sender FSC Danmark i år en ung designstuderende på en rejse ud i verden. Formålet er at åbne fremtidens formgiveres øjne for skovenes værdier og at vise dem, hvordan FSC er en stor del af løsningen på bevarelsen af vores skove.
De unge designere får samtidig en udfordring stillet på deres rejse. De skal udforme prototyper på deres designs i samarbejde med lokale værksteder og i lokale træsorter. I år går rejsen for første gang til Brasilien.
Konkurrencen udskrives af FSC Danmark, WWF Verdensnaturfonden og Nepenthes og støttes af DLH, PA Savværk, JYSK, Trip Trap, Ikea og FDB. Rejsen til Brasilien støttes af Orsa Florestal og EuroAmerican - Travel & Sustainable Tourism.