Med FSC i Amazonas: Mødet med skovens arbejdere
Vinderen af FSC Design Award – Mette Schelde – er landet i Brasilien, hvor hun skal være med til at sætte sit vinderdesign i produktion. Følg Mettes rejse her på Wood Supply.
Hun er netop nu på sin vinderrejse i Brasilien, hvor hun blandt andet besøger en FSC-certificeret regnskov i Amazonas og et lokalt værksted.
I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.
Dag 4: Mødet med skovens arbejdere
”I have a dream!” Det var de første ord i en fortælling fra en mand, der virkelig kæmper for at overbevise verden om, hvor vigtigt det er at bevare regnskoven.
Manden hedder Euclides, og han har arbejdet for Orsa Florestal i 42 år. Vi mødte ham en tidlig morgenstund på en bjergside, hvor han med stor iver og engagement fortalte os om sin drøm, og hvad, han mener, Orsa og FSC-certificeringen har gjort for regnskoven. Han fortalte os bl.a., at der kun bliver fældet 3-5 træer per hektar i den del af skoven, som Orsa kontrollerer, hvorimod at der ingen grænser er for fældning i de ukontrollerede skovområder.
Med udsigt fra bjergsiden viste han os et område, hvor der havde været kontrollerede fældninger, og hvor der stadig stod en fyldig og farverig skov tilbage. Det betød meget for ham at vise, hvor stor en indflydelse deres arbejde har for regnskoven. Vi lyttede intenst til hans fortællinger, og vi kunne mærke på hans meget passionerede beretning, at han virkelig brænder for sit arbejde i skoven.
Drømte om at skabe noget nyt
Nogle gange møder man mennesker, der virkelig sætter sig fast, fordi de brænder så meget for det, de tror på - og Euclides er netop sådan en mand. Den lille, tætte mand i cowboybukser og kasket har arbejdet med skovene i Brasiliens Jariområde i 42 år og præsenterer sig stolt som en af områdets første drømmere.
En tidlig morgen står vi sammen med ham og kigger ud over kilometervis af regnskov i Jariområdets Orsa-ejendom, mens tågen letter og horisonten rykker længere og længere væk:
- De lokale her drømmer kun om kvæg, korn og bønner, siger han med høj stemme, der kløver morgenluften. - Eller, de vil lave handel med europæere, der er ligeglade med, hvor træet kommer fra, nikker han og peger på os.
- Men jeg drømte og græd og skabte så noget nyt. I am a dreamer, siger han.
Det, Euclides er så begejstret for, er de kæmpe FSC-certificerede områder, som Orsa forvalter. Her fælder man kun 3-5 træer pr. hektar og vender først tilbage til det fældede område 30 år senere.
Han viser på en tegning, hvordan man kortlægger skovene og mærker træerne, så man kan spore dem – også når de er fældet:
- Vi skaber jobs til de lokale i Jaridalen ved at lade skoven stå, fortæller han. Man uddanner nemlig mange lokale til arbejde i og uden for skoven:
- Og samtidig søger vi venskab frem for fjendskab med de mere end 98 små samfund, som lever på vores land. De får adgang til områderne, og vi giver dem ressourcer tilbage ved at lade dem bruge vores veje og ved at lade dem bruge skoven til at samle fx nødder, som de kan sælge.
- Og det er ikke, fordi det er nemt at være FSC-certificeret, råber han. - Whooo, det er skrapt!! Men min drøm er, at vi kan blive et eksempel, som Hele Amazonas kan følge, så vi kan stoppe afskovning. Meget kan ifølge Euclides stadig blive bedre. - Vi er der ikke endnu, men vi er meget, meget tæt på, slutter han.
Naturens egen medicin
På vej ned ad bjergsidens hullede og lerede nedkørsel tog Euclides os med til et andet af Orsa Florestals initiativer, som var rækker af små stiklinger i urtepotter. Det var orkidéer, som de lokale har været med til at samle, og som bliver opdrættet i deres naturlige miljø i regnskoven, hvorefter de skal sejles til bl.a. Europa sammen med træ fra området. Idéen er at undgå opdræt i drivhuse og samtidig give økonomi til området.
I selskab med Euclides fik vi også afprøvet nogle af de egenskaber, som regnskovens træer har. Vi fik alle et lille stykke af en rod, som vi skulle bide hårdt i. Det viste sig at være en naturlig form for bedøvelse. Vi kunne hurtigt fornemme den summende og lammende følelse, denne lille gren havde i munden, og på få sekunder indtraf virkningen.
- Det er imponerende, at de også kan bruge naturens egenskaber som medicin, og de har vist os naturlige behandlinger mod malaria, forkølelse, tandpine og kræft. I Danmark bliver vi konstant påvirket af kemiske og kunstigt fremstillede stoffer og bliver derfor ramt af helt andre sygdomme end her. På dét område misunder jeg dem, siger Mette.
Træer identificeres med nummersystem
Efter at have set regnskoven fra oven var det nu tid til at se den fra jorden. Domingos, områdets botaniker, skulle med os ud og hicke i regneskovens tætte planteliv. Vi fik alle udleveret benbeskyttere for ikke at blive bidt af de slanger, som huserer i den tætte bevoksning.
Domingos viste os, hvordan Orsa kortlægger skoven med et lille metalskilt, som identificerer de store træer gennem et nummersystem for sorter, hvorefter de bedømmer hvilke træer der kan blive fældet, så skoven kan nå at reproducere sig selv. Regnskoven bliver på den måde bevaret, mens lokalbefolkningen sikres et arbejde.
Efter turen blandt de mange træer fortalte Domingos os, at der for en måned siden forsvandt en jæger i dette område, som var gået alene ud i regnskoven for at jage. Han kom aldrig tilbage, og de lokale fandt senere nogle knogler. De mener, at han var blevet spist af en jaguar. Vi skyndte os ind i bilerne, lidt skeptiske, men man ved jo aldrig.
Læs flere beretninger fra FSC-delegationens rejse:
Dag 1: Blandt slanger og indpakkede kufferter
Dag 2: Mødet med det grønne tæppe
Dag 3: Håndværkstraditioner mødes
Om rejsen
Mette Schelde skal frem til den 4. februar besøge Orsa Florestal, som driver store skovområder i Amazonas. Orsa arbejder med FSC og en lang række sociale projekter med udgangspunkt i ansvarlig skovdrift. Mette skal bo og arbejde i området ved Monte Dourado tæt på Amazonasfloden og helt tæt på naturen.
Om FSC Design Award
For femte år i træk sender FSC Danmark i år en ung designstuderende på en rejse ud i verden. Formålet er at åbne fremtidens formgiveres øjne for skovenes værdier og at vise dem, hvordan FSC er en stor del af løsningen på bevarelsen af vores skove.
De unge designere får samtidig en udfordring stillet på deres rejse. De skal udforme prototyper på deres designs i samarbejde med lokale værksteder og i lokale træsorter. I år går rejsen for første gang til Brasilien.
Konkurrencen udskrives af FSC Danmark, WWF Verdensnaturfonden og Nepenthes og støttes af DLH, PA Savværk, JYSK, Trip Trap, Ikea og FDB. Rejsen til Brasilien støttes af Orsa Florestal og EuroAmerican - Travel & Sustainable Tourism.