Med FSC i Amazonas: Sved, savsmuld og samlinger
Vinderen af FSC Design Award – Mette Schelde – er landet i Brasilien, hvor hun skal være med til at sætte sit vinderdesign i produktion. Følg Mettes rejse her på Wood Supply.
Hun er netop nu på sin vinderrejse i Brasilien, hvor hun blandt andet besøger en FSC-certificeret regnskov i Amazonas og et lokalt værksted.
I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.
Dag 8 – Sved, savsmuld og samlinger
I dag er sidste dag på værkstedet, og Mette og Paulo knokler for at få prototypen færdig. Vinklerne driller stadig, så benene må forkortes med et par millimeter, for at bordet kan stå vandret.
Mette havde oprindeligt ønsket sig at lave bordet i den lokale træsort Piquia, som er en meget lys træsort med en fin struktur. Der opstod bare det problem, at Paulo troede, at bordpladen skulle være i krydsfinér, så der var ikke nok af Piquia-træsorten. Træet skal nemlig igennem en tørringsproces efter fældningen, for ellers vil træet bøje og give sig med tiden. Derfor besluttede vi at arbejde med sorten Tachi til prototypen. Den er lidt mere gul og broget i strukturen, men Mette er alligevel godt tilfreds med den.
- Der er mange ting ved den færdige prototype, som skal være mere præcise, og der er stadig detaljer, som der skal arbejdes med. Til gengæld har jeg lært en masse af Paulo, som er en rigtig dygtig håndværker. Han har f.eks. fundet en nemmere måde til at bore hullerne i de rigtige vinkler, og så har han lavet et super arbejde med bordbenenes rundinger. Det er tydeligt at se, at han har stor erfaring med at dreje, da rundingerne i benenes ender blev drejet helt ens på kort tid. Jeg har haft lyst til at give bordet et mere blødt udtryk, og jeg synes det lykkedes godt med den nye form på benene, siger Mette.
Lange og lærerige dage
Det har været nogle lange dage med masser af sved, savsmuld og problemløsning. Men det har også været nogle lærerige dage:
- Der er kæmpe forskel på at arbejde med møbeldesign i Danmark og så på et lille værksted i Brasilien. Først og fremmest har sproget været en udfordring, selvom vi har haft tolk, har der også været brug for en masse kropssprog og mimik. Mange af detaljerne, jeg nævnte, kom som en overraskelse for Paulo, da bordets formgivning og samlinger ligger langt fra brasilianernes møbeltraditioner, siger Mette.
Omgivelserne på værkstedet har været dejlige at arbejde i, her er væggene erstattet af hønsenet, så der er maser af luft, lys og natur, selvom varmen også kan være dræbende midt på dagen. Folkene her har været super søde og hjælpsomme, og ved middagstid står prototypen endelig færdig. Der stilles op til fotografering, trykkes hænder, smiles og alle er tilfredse med det endelige resultat.
- Jeg tvivlede til tider på, om vi kunne nå at blive færdige, men nu står bordet her. Det har været både udfordrende og lærerigt, at arbejde sammen med Paulo og de andre, men resultatet er godt på trods af nogle småfejl. Det var sjovt at se, hvad de studerende arbejdede med på værkstedet, og de var meget ivrige for at vise mig deres projekter, afslutter Mette.
Det er nu tid til at forlade Jari-området, som har været vores hjem, i hvad der føles som en evighed. Dagene har været pakket med oplevelser og indtryk, mennesker og natur, som vi sent vil glemme, og som vi kan se tilbage på med et smil på læben.
Turen tilbage til Macapá foregår dog på en lidt anden måde end turen til Monte Dourado. Syv timer i Pick-up trucks på de hullede og glatte lerveje er byttet ud med et lille fly med plads til fem passagerer. Vi er lidt nervøse for at flyve i det lille fly, der kun lige havde åbnet rute dagen før, men da alternativet er en bustur på 12 timer, vælger vi enstemmigt det lille fly.
I lufthavnen hilser vi på piloten, som straks begynder at læsse vores bagage ind i flyet. Det var dog et større puslespil at få det hele ind, men det lykkedes. Vi siger hjerteligt farvel til Mateus, som har været vores guide i de mange dage hos Orsa, og så er der afgang.
Der blev ikke udvekslet mange ord, da piloten sætter fart på ned ad landingsbanen, mens den høje brummen fra de to propeller bliver mere og mere tydelig. Vi kommer hurtigt op mellem skyerne, og den stille nervøsitet bliver afløst af en stor beundring af udsigten over regnskoven. Efter 40 minutter på vingerne dukkede Macapá op i horisonten, nye eventyr venter forude.
Mette om den brasilianske blanding af træsorter
- Det er meget tydeligt at se, at brasilianerne har en helt anden æstetik, end vi har i Skandinavien. De arbejder meget med sammensætninger af forskellige, mørke træsorter og geometriske mønstre, og i flere af de studerendes møbler er træet brændt i kanterne, så der opstår en fade-effekt. Det er også meget populært at give træet lak med højglans.
I Skandinavien søger vi oftest et mere enkelt udtryk og sjældent blandes flere træsorter i ét produkt. Jeg foretrækker, at træet står sammen med andre materialer med klare farver, så udtrykket bliver lettere. I Brasilien var mange rum indrettet udelukkende med produkter af træ - både gulv, lofter, vægge og møbler.
Læs flere beretninger fra FSC-delegationens rejse:
Dag 1: Blandt slanger og indpakkede kufferter
Dag 2: Mødet med det grønne tæppe
Dag 3: Håndværkstraditioner mødes
Dag 4: Mødet med skovens arbejdere
Dag 5: På hiking i uberørt regnskov
Dag 6: Amazonas set fra den kraftfulde Jari-flod
Dag 7: En prototype tager form
Om rejsen
Mette Schelde skal frem til den 4. februar besøge Orsa Florestal, som driver store skovområder i Amazonas. Orsa arbejder med FSC og en lang række sociale projekter med udgangspunkt i ansvarlig skovdrift. Mette skal bo og arbejde i området ved Monte Dourado tæt på Amazonasfloden og helt tæt på naturen.
Om FSC Design Award
For femte år i træk sender FSC Danmark i år en ung designstuderende på en rejse ud i verden. Formålet er at åbne fremtidens formgiveres øjne for skovenes værdier og at vise dem, hvordan FSC er en stor del af løsningen på bevarelsen af vores skove.
De unge designere får samtidig en udfordring stillet på deres rejse. De skal udforme prototyper på deres designs i samarbejde med lokale værksteder og i lokale træsorter. I år går rejsen for første gang til Brasilien.
Konkurrencen udskrives af FSC Danmark, WWF Verdensnaturfonden og Nepenthes og støttes af DLH, PA Savværk, JYSK, Trip Trap, Ikea og FDB. Rejsen til Brasilien støttes af Orsa Florestal og EuroAmerican - Travel & Sustainable Tourism.