23948sdkhjf

Med FSC i Amazonas: Kahytter og krokodillejagt

Vinderen af FSC Design Award – Mette Schelde – er landet i Brasilien, hvor hun skal være med til at sætte sit vinderdesign i produktion. Følg Mettes rejse her på Wood Supply.
Med bordet "SideTable" løb Mette Schelde sidste år med sejren i FSC Design Award foran 76 andre bæredygtige design.

Hun er netop nu på sin vinderrejse i Brasilien, hvor hun blandt andet besøger en FSC-certificeret regnskov i Amazonas og et lokalt værksted.

I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.

Dag 9: Kahytter og krokodillejagt
Det er helt mærkeligt at se storby og mennesker igen. Vi er i Manaus, hvor vi skal samles op til vores rejse ud på Amazonasfloden, og vi venter spændt i en lille havn. En smilende og vejrbidt mand i 50´erne dukker op i en lille båd, som skal sejle os ud til vores nye hjem. Manden hedder Mario, forklarer han, mens han hjælper os med vores kufferter. Vi lægger til ved et blå- og hvidmalet toetagers træskib med navnet Lo Peix (fisken) skrevet på siden.

Solen skinner på Amazonasfloden, og vi besigtiger vores små kahytter og det lille dæk med forventning, vi er spændte på, hvad dagene ombord vil bringe. Med på Lo Peix er to hjælpere, som skal lave mad og ordne praktiske ting på båden samt de to skippere Mario og Miguel. Miguel er også en smilende og vejrbidt mand i 50´erne og ejer af båden. Han har selv boet på den i fem år, mens han har været på eventyr på Amazonas’ floder. Hans eventyr og utrolige viden om Amazonas bliver underholdning for os alle de næste dage ombord.

Der går ikke længe før vi lægger fra kaj, og vores lille gruppe slænger sig i hængekøjer på dækket. Solen varmer og humøret er højt, nye eventyr venter. Foran ligger hvad synes som uendelig regnskov, og når man sidder her, virker det både utroligt og skræmmende, at 17 % af Amazonas’ skov er blevet fældet. Det er godt at vide, at firmaer som Orsa og mennesker som Euclides kæmper for at sikre fremtiden herude, men i øjeblikket er det kun få procent af skovbruget, der er FSC-certificeret, så vejen er lang.

Vores første stop er et besøg på et museum for gummiplantager. Egentlig er det mere et område, der viser hvordan koloniseringen fra Portugiserne betød slavearbejde for mange indfødte, men også et eksempel på, hvordan naturen her har været udnyttet og betydet stor økonomi i Europa, mens den har betydet livslang slavebinding i Brasilien.

Den lyserøde delfin Boto
Vi nyder solnedgangen fra bådens forstavn, hvor vi ser delfiner og fugle. Vi hører også endnu en gang historien om den lyserøde delfin Boto, som om natten forvandler sig til en smuk mand og forfører lokale kvinder.

Det er en almindelig overbevisning, at mange børn har Boto til far, så man skal passe på, hvis man ser delfinen. Vi stødte første gang på historien i Jari-området, og nu igen ombord, hvor man tror fuldt og fast på Boto og ryster på hovedet af vores skeptiske spørgsmål.

Nat på floden
Knapt er det blevet mørkt, før horder af insekter belejrer båden. Vi forsøger at spise den lækre mad, udgjort af fisk fra floden og lokale frugter, men der er konstant en græshoppe i håret eller en kakerlak på vej op ad benet. Det er overvældende, og vi springer omkring, mens Miguel og besætning morer sig over os. Vi skal vist lige vænne os til livet ombord.

Krokodillejagt
Og så er det tid til krokodillejagt! Vi er lidt spændte på, hvad der venter os, mens vi i ragende mørke ifører os redningsveste og firer os ned i en lille båd. Der er øde og stille på floden, og formaningerne fra Miguel er klare, ”uanset hvad der sker, så må I ikke røre jer. ”I kan skrige og bande alt hvad I vil, men I sidder stille – det er en lille båd, og vandet er ikke sikkert, hvis man falder I”, lyder det.

Vi nikker, vi har forstået budskabet, og så glider vi ud i mørket. Båden snor sig ad smalle floder i komplet mørke. Kun Miguels lommelygte lyser op, som han står i forstavnen og viser vejen. Han laver kald og finder frem til krokodillerne, som ved forstyrrelserne lader sig dumpe i vandet. Lydene fra regnskoven er voldsomme nu, vi sidder helt stille, mens vi spejder efter dyr. Frøer, aber, fugle og insekter synes at råbe om kap i natten, mens en fantastisk stjernehimmel åbenbarer sig. Vi gyser, når vi kommer tæt på land og det ukendte i mørket.

Pludselig trækker Miguel en lille krokodille op i båden, det gibber lidt i alle, da vi ikke vidste, at det var den slags jagt, vi var på. Vi får lov at mærke dens skind og holde den, inden den sættes ud igen med et spjæt. Vi har fornyet respekt for eventyreren Miguel, som fisker krokodiller med de bare næver.

Godt mætte af indtryk går turen til kahytterne, hvor vi natten igennem hører lydene fra vandet og skovene. Det er stille og larmende på én gang.

Læs flere beretninger fra FSC-delegationens rejse:
Dag 1: Blandt slanger og indpakkede kufferter
Dag 2: Mødet med det grønne tæppe
Dag 3: Håndværkstraditioner mødes
Dag 4: Mødet med skovens arbejdere
Dag 5: På hiking i uberørt regnskov
Dag 6: Amazonas set fra den kraftfulde Jari-flod
Dag 7: En prototype tager form
Dag 8: Sved, savsmuld og samlinger

Om rejsen
Mette Schelde skal frem til den 4. februar besøge Orsa Florestal, som driver store skovområder i Amazonas. Orsa arbejder med FSC og en lang række sociale projekter med udgangspunkt i ansvarlig skovdrift. Mette skal bo og arbejde i området ved Monte Dourado tæt på Amazonasfloden og helt tæt på naturen.

Om FSC Design Award
For femte år i træk sender FSC Danmark i år en ung designstuderende på en rejse ud i verden. Formålet er at åbne fremtidens formgiveres øjne for skovenes værdier og at vise dem, hvordan FSC er en stor del af løsningen på bevarelsen af vores skove.

De unge designere får samtidig en udfordring stillet på deres rejse. De skal udforme prototyper på deres designs i samarbejde med lokale værksteder og i lokale træsorter. I år går rejsen for første gang til Brasilien.

Konkurrencen udskrives af FSC Danmark, WWF Verdensnaturfonden og Nepenthes og støttes af DLH, PA Savværk, JYSK, Trip Trap, Ikea og FDB. Rejsen til Brasilien støttes af Orsa Florestal og EuroAmerican - Travel & Sustainable Tourism.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094