23948sdkhjf

Med FSC i Amazonas: Kahytter og krokodillejagt

Vinderen af FSC Design Award – Mette Schelde – er landet i Brasilien, hvor hun skal være med til at sætte sit vinderdesign i produktion. Følg Mettes rejse her på Wood Supply.
Med bordet "SideTable" løb Mette Schelde sidste år med sejren i FSC Design Award foran 76 andre bæredygtige design.

Hun er netop nu på sin vinderrejse i Brasilien, hvor hun blandt andet besøger en FSC-certificeret regnskov i Amazonas og et lokalt værksted.

I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.

Dag 10: På visit hos de lokale
Vi vågner op til endnu en dag på Lo Peix til lyden af skibsklokken, som ringer, når morgenmaden står på bordet. Miguel og hans mandskab har planlagt en ny dag med oplevelser og eventyr på Amazonas' floder. Lo Peix lægger til land ved en tætbevokset ø, og Mario gør den lille båd klar. Han skal have os med på trekking i regnskoven, hvor målet er et vandfald, hvor vi kan slappe af og bade i det kølige vand.

Mario fører os sikkert igennem den tætte skov, hvor macheten tages flittigt i brug for at bane vej. Varmen og fugten er overvældende, og vi puster om kap. Mario fortæller, at han har boet på denne ø i flere år, og han viser os sin gamle gård, hvor hans ekskone stadig bor. Han viser og fortæller om planter og dyr.

Pludselig stopper han og siger: ”Kan I høre det?” Vi lytter og kan høre en svag kvækken i det fjerne. Mario fortæller, at det lyder som en frø, der er ved at blive spist af en slange. Måbende kigger vi på ham, og vi står nok alle med samme spørgsmål: Hvordan kunne han vide det? Marios kendskab til området synes enormt, og vi er imponerede.

Besøg hos lokal landsby
Samme eftermiddag besøger vi, sammen med Kaptajn Miguel, en lille landsby. Den ligger ud til vandet på en ø, som minder meget om de tidligere øer, vi har besøgt. Dette indtryk ændrer sig dog, da vi kommer ind i landsbyen. Den strækker sig langt ind på øen, og vi ser for os et lille samfund, som lever tæt med naturen. Vi hilser på deres leder, og vi går herefter rundt og kigger, mens Miguel fortæller og forklarer om samfundet og dets levevis.

Han viser os bl.a. en lille skole, hvor vi kan se, hvad børnene har skrevet og tegnet. Her bliver børnene undervist i deres oprindelige sprog, en del af arbejdet for at bevare områdets lokale identitet. Han viser os også, hvordan man her lever efter naturens cyklus, det ene halve år af planter og det andet af fisk. Efterhånden spredes rygtet om vores tilstedeværelse, og en børneflok nærmer sig. Lidt generte løber de rundt og leger, mens de holder øje med, hvad vi laver. Inden længe står de ved siden af os og spørger om, hvad vi hedder og følger os herefter rundt i byen. Vi forlader landsbyen og vender atter en gang tilbage til Lo Peix i aftenens skumring.

'The Crocodile man'
Tilbage på skibet viser Miguel os en film, som handler om ham og hans venners ekspedition til Brasiliens højeste vandfald. Vi gyser over de ting, som de blev udsat for under ekspeditionen, og vi griner lidt af vores egen frygt for insekterne ombord, der nu synes som bagateller i forhold til Miguels ekspedition. Vi sidder herefter i det lille skibskøkken og kigger ud i mørket.

Miguel fortæller om en fisker her fra området, som for mange år siden blev angrebet af en fire meter lang krokodille. Den hoppede op i den lille fiskerbåd og greb, med dens store gab, fast om mandens mave og ryg. Den hev ham ned i vandet, man han tænkte dog hurtigt i den frygtelige situation og stak fingrene ind i øjet på den store krokodille. Med det trick, slap den sit greb i ham, og han fik slæbt sig op i båden igen og sejlede derefter i store smerter væk derfra. Han kom på hospitalet og overlevede med nød og næppe.

Vi lytter alle intenst til denne utrolige beretning, og vi tænker over, om det nu også kan være sandt, da det lyder som noget fra en film. Men Miguel svarer på vores spørgsmål, at ”I kan selv se det i morgen, han skal ud og fiske i morgen tidlig, der kan vi snakke med ham”. Vi tvivler lidt på, om han vil dukke op i morgen, men vi håber alle, at Miguel har ret.

Læs flere beretninger fra FSC-delegationens rejse:
Dag 1: Blandt slanger og indpakkede kufferter
Dag 2: Mødet med det grønne tæppe
Dag 3: Håndværkstraditioner mødes
Dag 4: Mødet med skovens arbejdere
Dag 5: På hiking i uberørt regnskov
Dag 6: Amazonas set fra den kraftfulde Jari-flod
Dag 7: En prototype tager form
Dag 8: Sved, savsmuld og samlinger
Dag 9: Kahytter og krokodillejagt

Om rejsen
Mette Schelde skal frem til den 4. februar besøge Orsa Florestal, som driver store skovområder i Amazonas. Orsa arbejder med FSC og en lang række sociale projekter med udgangspunkt i ansvarlig skovdrift. Mette skal bo og arbejde i området ved Monte Dourado tæt på Amazonasfloden og helt tæt på naturen.

Om FSC Design Award
For femte år i træk sender FSC Danmark i år en ung designstuderende på en rejse ud i verden. Formålet er at åbne fremtidens formgiveres øjne for skovenes værdier og at vise dem, hvordan FSC er en stor del af løsningen på bevarelsen af vores skove.

De unge designere får samtidig en udfordring stillet på deres rejse. De skal udforme prototyper på deres designs i samarbejde med lokale værksteder og i lokale træsorter. I år går rejsen for første gang til Brasilien.

Konkurrencen udskrives af FSC Danmark, WWF Verdensnaturfonden og Nepenthes og støttes af DLH, PA Savværk, JYSK, Trip Trap, Ikea og FDB. Rejsen til Brasilien støttes af Orsa Florestal og EuroAmerican - Travel & Sustainable Tourism.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094