TMI: De gode intentioner forsvinder i mærkningsjunglen
Borgerrepræsentationen i København har besluttet, at fremtidige offentlige indkøb af blandt andet møbler skal være miljømæssigt bæredygtige. Det skriver TMI Træ- og Møbelindustrien på sin hjemmeside.
Produkterne skal fremover være miljømærkede med eksempelvis Svanemærket og EU-blomsten for at komme i betragtning til indkøb. Uden mærkerne skal virksomheden på anden vis kunne dokumentere, at produkterne lever op til miljøkravene, og at dette er kontrolleret af en tredjepart.
Flere kommuner og offentlige myndigheder barsler i forbindelse med fremtidige offentlige udbud om lignende krav.
Gode intentioner drukner i et hav af mærker og krav
Det store fokus på miljøet afspejler sig i en skov af mærkningsordninger på markedet. Hvert land har sine specifikke certificeringer, hver kommune sine ønsker til dokumentation, og hver indkøber sine krav til særlige miljømærker.
For virksomheder kan det betyde, at det ikke er nok at have en fuldt ud bæredygtig produktion og ovenikøbet at kunne dokumentere det. For med de mange ordninger skal det kunne dokumenteres på lige præcis den måde, som et marked eller en kommunal indkøber ønsker det, lyder det fra TMI.
De mange mærkninger og medfølgende krav til dokumentation tager tid, det giver virksomhederne en ekstra omkostning, der i sidste ende betyder dyrere produkter. Ikke en optimalt situation for offentlige indkøb med pris som en vigtig faktor.
- Målet er det samme: At passe på kloden. Men skal alle de gode viljer batte noget, er der brug for, at vi sammen tænker smart, tænker genbrug og tænker gensidig anerkendelse ind i kravene om bæredygtighed og miljøbeskyttelse. Med andre ord er der brug for, at certificeringer og miljømærker i videst muligt omfang harmoniseres og bliver færre. Og i mens der arbejdes på det, så må udbudsmyndighederne acceptere en bred vifte af de ordninger, som allerede eksisterer, lyder det fra TMI.