Udvikling: Nye millioner på vej til vækstpiloter
Tilskud til højtuddannet kan styrke SMV’ernes produktivitet og innovation i landdistrikterne
Regeringen lægger nemlig op til at tilføre den populære vækstordning landdistriktsvækstpilotordningen 10 mio. kr. yderligere i år.
Det vækker glæde hos Landdistrikternes Fællesråd, der bl.a. repræsenterer 55 kommuner rundt i hele Danmark:
- Allerede tilbage i 2017 bad vi erhvervsministeren om at finde flere penge til Landdistriktsvækstpilotordningen, som er et af de vigtige redskaber, vi har til at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne", siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og fortsætter:
- En akademiker skaber ikke bare værdi for den enkelte virksomhed, men kan bidrage til at udvikle et lokalområde. Derfor sætter vækstpilotordningen positive udviklinger i gang på flere niveauer.
Samme positive toner lyder fra SMVdanmark, der er hovedorganisationen for de små og mellemstore virksomheder.
- Der er et stort uudnyttet vækstpotentiale i de små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne. Vi er i SMVdanmark meget tilfredse med, at man ved tilskud til ansættelse af en højtuddannet kan styrke SMV’ernes udvikling, siger adm. direktør i SMVdanmark Ane Buch.
Hurtigt brugt op
I maj sendte Akademikerne, SMVdanmark og Landdistrikternes Fællesråd et fælles brev til regeringen med en appel om at styrke landdistriktsvækstpilotordningen.
I de seneste år er midlerne til vækstordningen hurtigt blevet opbrugt, og det er derfor positivt, at regeringen nu lægger op til at tilføre ordningen flere midler, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
- Vækstpilotordningen styrker produktiviteten og innovationen i små og mellemstore virksomheder, der bidrager til vækst og udvikling i hele landet. De 10 mio. kr. lander derfor et godt sted, og vi er meget positive over, at regeringen har lyttet til vores fælles appel, siger Steffen Damsgaard.
Også hos interesseorganisationen Akademikerne, der arbejder for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked, er man positive over for udmeldingen.
- Der er et entydigt stort vækstpotentiale, når de højtuddannede og de små og mellemstore virksomheder finder hinanden. Det potentiale skal gælde for hele landet. Derfor er det helt afgørende, at der bliver gjort en særlig indsats i landdistrikterne, der styrker mødet mellem SMV’er og de højtuddannede, så afstanden mellem universiteter og det lokale erhvervsliv bliver mindre, mener formand for Akademikerne Lars Qvistgaard.
Strammere krav
Vækstpilotordningen drives af Innovationsfonden og giver mulighed for, at små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne kan søge tilskud til at ansætte en højtuddannede medarbejder til et udviklingsprojekt i op til to år.
Den stigende interesse for ordningen har dog fået Innovationsfoden til at stramme kravene for støtte, og flere virksomheder oplever, at det er blevet sværere at få tilskud til udviklingsprojekter.
På baggrund af henvendelsen fra Landdistrikternes Fællesråd, Akademikerne og SMVdanmark har uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers bedt direktøren for Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte drøfte behovet for styrket rådgivning og de strammede krav med Innovationsfondens ledelse.