Tilbageblik: De mest populære artikler
Det er nok gået de færrestes næse forbi, at Tvilum gik konkurs i 2018. Men hvad er ellers blandt årets mest læste historier? Få svaret her.
Nummer 1
Tvilum er gået konkurs
Den store møbelkoncern Tvilum satte allerede i februar årets rekord som den mest læste artikel: Den store møbelkoncern var gået konkurs.
Konkursen skete efter, at Tvilums amerikanske ejer trak sig ud af virksomheden. I det foregående år havde møbelkoncernen et tab på 461 mio. kr.
- Vi vil gerne kunne give medarbejderne et positivt budskab på mandag, men det kan jeg ikke love. Er vi ikke færdige mandag, så fortsætter vi, til vi har et resultat, sagde partner i Horten Advokatparterselskab Ulrik Holsted-Sandgreen dengang til DR.
Nummer 2
Tvilum sender alle medarbejdere hjem
Årets to’er går også til Tvilum, der må betegnes som årets største konkurs.
Artiklen blev bragt dagen før den endelige melding om, at Tvilum var gået konkurs. Her blev alle medarbejderne sendt hjem med beskeden om, at selskabet skulle igennem en rekonstruktion.
- Vi har netop fået den triste besked fra Tvilum og kender endnu ikke flere detaljer. Men vi håber meget, at det lykkes at finde en løsning, så Tvilum kan fortsætte, for det er en meget vigtig virksomhed for Silkeborg-området, sagde formand for 3F Silkeborg Jens Svenningsen dengang til Midtjyllands Avis.
Nummer 3
Designa er blevet solgt
Allerede i 2016 var opmærksomheden rettet mod det konkursramte Designa. Flere købere var interesseret i køkkenkæden.
Men i 2018 blev virksomheden solgt til en erfaren investorkreds bestående af Christian Overgaard (tidligere McKinsey konsulent og ansvarlig for Danfoss i Kina), David Meyer (tidligere COO Velux) og Per Christensen (tidligere partner i Axcel).
- Jeg er utroligt glad for, at der er fundet et langsigtet ejerskab med en økonomisk stærk hovedaktionær. Med den nye ejerkreds er der skabt ro omkring selskabet og samtidig tilført såvel kompetencer som økonomiske midler, sagde administrerende direktør i Designa, Erik Høj.
Nummer 4
Milliongæld: Designfirma begæret konkurs
Designvirksomheden Nomess havde i oktober en gæld på 5,5 mio. kr. og et underskud på næsten det samme.
Derfor blev virksomheden begæret konkurs. Også året før viste Nomess underskud – denne gang dog på en halv mio. kr.
Nummer 5
Efter investeringer: Vinduesproducent ramt af millionunderskud
Nomess var ikke de eneste i branchen, der fik et millionunderskud i 2018. Det samme gjorde vindues- og døreproducenten STM Vinduer. Her lød underskuddet på 2,3 mio. kr. før skat.
Samtidig voksede gældsforpligtelserne bfra 54,3 mio. kr. til 73,6 mio. kr.
De røde tal havde dog en klar årsag – investeringer i produktionen:
- Det har kostet at investere så massivt på den korte bane, men vi er sikre på, at det er det rigtige på den lange bane, sagde direktør Finn Methmann.
Nummer 6
Prisbelønnet møbelbutik går konkurs
To år før en konkurs modtog møbelbutikken Kalejodskop Designbaseprisen på Formland i Herning.
Men det var ikke nok til at holde liv i forretningen, der i 2018 måtte dreje nøglen om.
- I de seneste fire år har der ikke været en rentabel drift. Derfor er jeg nødt til at sige stop nu, lød det dengang fra Mie Hedeman, ejer af Kalejdoskop.
Nummer 7
Vinduesgigants topchef er pludselig død
Det kom som et stor chok, at den administrerende direktør i vindueskoncernen Inwido Håkan Jeppson meget pludseligt afgik ved døden i december.
Håkan Jeppsson kom til Inwido i 2009 som ny administrerende direktør, og han satte tydelige spor:
- Vi vil komme til at mangle ham meget - både på et personligt og professionelt plan. Håkan har opbygget en stærk organisation i Inwido med mange kvalificerede ledere, sagde Georg Brunstam vindueskoncernens formand.
Nummer 8
Styrtblødning blev enden: Vestjysk møbelfabrik er gået konkurs
Endnu en konkurs ramte i 2018. Denne gang gik det ud over møbelfabrikken CS Furniture.
- Vi kom ud med en voldsom stor fejlkalkulering på et projekt, og det var ikke til at rette op på, sagde bestyrelsesformand Carsten Simonsen til Wood Supply.
CS Furniture blev dannet i 2017.
Nummer 9
Ny husfabrik er i vanskeligheder
Der var store ambitioner, da en række investorer ville etablere husproduktion i den tidligere vinduesfabrik i Vissenbjerg på Fyn.
Men det gik ikke som forventet:
- Både armen og benet er voldsomt forstuvet på Husfabrikken, sagde investor Claus Valsøe Clausen dengang til Fyns Stiftstidende.
Siden da er virksomheden gået konkurs.
Nummer 10
Konkurrenter overtager stor Stark-kunde
Huscompagniet opsagde i november samarbejdet med Stark som trælastleverandør til fordel for Bygma og Optimera.
Huscompagniet byggede sidste år 1.500 huse alene i Danmark og var selvsagt en meget betydelig kunde for Stark.
- Huscompagniet er da en stor kunde. Men vi har mange andre både store og små kunder, og vi er i dialog med rigtig mange spillere i markedet hver dag. Vi har truffet beslutningen med fuld bevidsthed om situationen. Der er gang i markedet, og der sker mange forandringer, lød den dengang fra Søren Lund, kommerciel direktør i Stark.