Møbeleksporten forventes at stige med 4% i år
Dansk møbeleksport er i fornuftig gænge: I 2004 ventes de danske møbelproducenters salg til udlandet at nå op på 16,2 mia. kr., svarende til en fremgang på ca. 4% i forhold til året før. Det indikerer Danmarks Statistiks tal for udenrigshandelen med møbler i årets første tre kvartaler fremgår det af pressemeddelelse fra Foreningen Dansk Møbelindustri.
Møbelimport går til videresalg
"Møbelimporten for 2004 kommer efter alt at dømme til at runde 6,3 mia. kr; men indførslen af møbler fra udlandet dækker ikke over et tilsvarende detailsalg af importerede møbler. Med vort kendskab til fordelingen af dansk og udenlandsk fremstillede møbler i de danske detailforretninger skønner vi, at møbelindustriens eget forbrug af importen – altså udenlandske møbler og komponenter med videresalg for øje – vil udgøre ca. 3,8 mia. kr. Dermed har vi et ganske godt billede af omfanget af sourcing i dansk møbelindustri," forklarer Keld Korsager. Han tilføjer, at selv om der endnu ikke foreligger tal for den hjemlige møbelproduktion i år, tyder alt på, at de seneste års gradvise tilbagegang i dansk møbelproduktion også vil fortsætte i 2004.
Kina-import i overhalingsbanen
Det er ikke mindst den voldsomt stigende indførsel af kinesisk fremstillede møbler, der vejer tungt i import-vægtskålen på møbelbranchens handelsbalance. I hele 2004 ventes møbelimporten fra Kina at nå op på ca. 920 mio. kr., hvilket er en 6-dobling på fem år, og Kina har dermed klart overhalet klassiske møbelnationer som Tyskland og Italien i leverandør-kapløbet. Kun en ganske lille del af de kinesisk producerede møbler finder vej til danske møbelbutikker, mens hovedparten – fremstillet efter "dansk opskrift" - indgår i danske møbelproducenters sortimenter.
Øget eksport til USA trods dollarfald
Møbeleksporten til USA udviser glædeligvis vækst trods den dalende dollarkurs. Det kan synes overraskende, men hænger sammen med at mange danske USA-eksportører traditionelt fakturerer i dollars og derfor ikke rammes så hårdt, da man langt hen ad vejen kan kompensere for dollarfaldet ved at opjustere priserne, ligesom virksomhederne i vidt omfang kurssikrer deres kreditter. Ydermere udgøres møbeleksporten til USA i stigende grad af produkter med højt designindhold, der er langt mindre prisfølsomme end basismøblerne.
Læs hele artiklen på Foreningen Dansk Møbelindustris hjemmeside
http://www.danishfurniture.dk/indexb.asp?pg=6
og gå ind under "Presse".