23948sdkhjf

Norsk træteknologi rykker ind i Danmark

I hjemlandet nyder norske Kebony stor succes med et miljøvenligt alternativ til tropisk træ. Nu er turen kommet til Danmark, hvor to tidligere DLH-folk skal udbrede kendskabet.
Igennem flere år har Kebony udviklet en miljøteknologi, der giver et alternativ til de truede tropiske træarter ved at forbedre egenskaberne i bæredygtigt fremstillet nordisk træ.

Dette sker gennem en proces, der bruger en væske som stammer fra planteaffald fra landbruget. Resultatet er miljøvenligt modificeret træ, hvor udseendet og egenskaberne til forveksling ligner tropisk træ.

Teknologien har fået en god modtagelse i ledende arkitektmiljøer og hos bygherrer, og træet er anvendt i hundredvis af projekter i Norge; herunder Kragerø Spa, Oslo Sporveier samt et stort antal skoler og børnehaver.

Fra DLH til Kebony
Også i Danmark er der stigende interesse for teknologien, og derfor har Kebony besluttet at etablere sig på det danske marked.

Til dette formål har virksomheden ansat Mona Gøtske og Carsten L. Møller, der begge har en fortid hos trægrossisten DLH.

Mona Gøtske kommer Mona fra en stilling som Marketing Consultant med ansvar for DLH-Gruppens produktmarkedsføring. Hun er uddannet Teknisk Assistent og har for nylig afsluttet en akademiuddannelse i International handel og markedsføring.

Carsten L. Møller er oprindeligt uddannet tømmerhandler i DLH´s byggemateriedivision, hvor han blandt andet arbejdede som ekstern salgskonsulent i projektmarkedet. Han har en mellemlederuddannelse fra forsvaret og kommer senest fra en stilling som salgskonsulent i leverandørleddet. Her har han de sidste 4 ½ år har beskæftiget sig med projektsalg og bearbejdning af arkitektsegmentet for Corus Byggesystemer.

- Der er et marked for bæredygtige nordiske træprodukter som alternativ til traditionelt trykimprægneret træ og tropisk hårdttræ. Fokus på lave livscyklusomkostninger og certificeringer som FCS og PEFC er væsentlige emner, når byggeriet skal projekteres – noget som vores produkter lever op til med de egenskaber, vi tilfører træet, siger Mona Gøtske.

Fakta om Kebony
• Kebony ASA har udviklet en patenteret metode til modificering af træ som et alternativ til tropisk hårdttræ og traditionelt imprægneret træ. Holdbarhed, æstetik og miljø er de vigtigste argumenter for den nye metode.

• Kebony har produktion i Skien i Norge og fabrikken har en kapacitet på ca. 25.000 m³ årligt.

• Teknologien har vundet flere miljøpriser, bl.a. Glassbjørnen og Blått Hav. Virksomheden er en af 100 virksomheder som er listet på Global Cleantech 100, hvor mere end 3000 miljøvirksomheder var nomineret. Produkterne er Svanemærkede, Kebony Furu og Lønn er FSC-certificerede og Kebony SYP er PEFC-certificeret.

• Kebony har internationale ambitioner og vil udvikle licenspakker for mærkevarerne og teknologien.

• Selskabet har leveret materialer til flere hundrede byggeprojekter, bl.a. Kragerø Spa, Oslo Sporveier, restaurant Le Canard, Marine Harvest og mange skoler og barnehager.

• Produkterne fremstilles hovedsageligt af fyr, ahorn og amerikansk fyr (Southern Yellow Pine) og bruges både ude og inde. Brugsområdet spænder fra beklædning, terrasser og tag -til broer, bådsdæk og industrielle produkter som vinduer og møbler.

• Kebony’s modificeringsmetoder er udviklet gennem flere års forskning og udvikling i Norge, Sverige og Canada. Det har været et i samarbejde med universiteter og institutter i Tyskland, Holland, USA og Sydafrika.

• Ved fremstilling af produkterne benyttes en alkohol som udvindes af planteaffald fra landbrug, for eksempel fra sukkerproduktion. Imprægneringsvæsken er reaktiv og trænger ind i træets porer. Det tilføres også varme, sådan at væsken polymeriseres inde i træet. Man fåret nyt materiale med lang holdbarhed og øget styrke og hårdhed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.427