23948sdkhjf

Passivhus-certifikat til Vipo Vinduer

Efter et stort udviklingsarbejde er vinduesproducenten fra Vestervig i Thy nu blevet certificeret i henhold til de strenge krav hos Passivhaus Institut i Darmstadt.
Vipo Vinduer blev for år tilbage introduceret til passivhus-konceptet af den tyske vinduesspecialist og pionér, Franz Freundorfer.

Freundorfer har siden midten af 1990’erne været én af de store drivkræfter bag udviklingen af passivhusvinduer og -døre og har bl.a. stået bag verdens første certificerede passivhusdør.

Mødet ledte videre til et egentligt udviklingsarbejde, hvor også civilingeniør Troels Kildemoes fra ingeniørfirmaet Ellehauge & Kildemoes har deltaget. Det nye vindue er døbt ”Passiv-One”, og med certifikatet i hus forventer Vipo Vinduer at indlede produktionen i løbet af efteråret.

En stor udfordring
Hos Passivhaus Institut i Darmstadt stiller man krav om en total U-værdi på ≤ 0,8 W/m2K. Med en trelags energirude med en U-værdi på 0,7 W/m2K præsterer ”Passiv-One” en total U-værdi på 0,79. Benyttes i stedet en rude med U-værdi på 0,5 bringes den totale u-værdi ned på 0,62.

De lave U-værdier betyder, at de indvendige overfladetemperaturer på de koldeste dele af vinduet ikke falder til under +16° C selv ved en udetemperatur på -10°, oplyser Tonny Skjernø fra Vipo Vinduer.

- Det har været en meget stor udfordring for en virksomhed af Vipos størrelse at udvikle ”Passiv-One”. Men de skærpede krav fra Bygningsreglementet samt stigende energipriser har tydeliggjort, at supervinduer er afgørende ved både nybyggeri og renovering. Vi har derfor store forventninger til ”Passiv-One”, siger han.

Nye typer under udvikling
Det patenterede vindue er konstrueret med meget slanke profiler i fyrretræ. Udvendigt vil der være mulighed for flere forskellige træsorter samt alu-beklædning.

Vinduet er udelukkende baseret på naturmaterialer; fx er der anvendt pressede træfibre og fåreuld som isoleringsmateriale. Den ’grønne’ profil har været en bevidst strategi fra starten, for Vipo ønskede ikke et vindue af syntetiske og opskummede materialer, fortæller Tonny Skjernø.

Passiv-One vil i første omgang blive produceret i en topstyret udgave, men andre typer er allerede under udvikling på fabrikken i Vestervig.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079