23948sdkhjf

Kundetab og Brexit koster dansk vinduesproducent livet

Den fynske vindues- og dørproducent Total Døre og Vinduer A/S er gået konkurs. 

Konkursbegæringen blev indgivet af firmaet selv til Skifteretten i Odense den 28. januar 2020, oplyser kurator, advokat Anders Madsen fra Agenda Advokater i Odense, til Wood Supply. 

Han uddyber, at ledelsen havde forsøgt at skære produktionen til, men ikke længere fandt det forsvarligt at drive selskabet videre. 

– De producerede til og med dagen før konkursbegæringen blev indleveret, siger Anders Madsen. 

Fakta: Total Døre & Vinduer 

Total Døre & Vinduer blev grundlagt af tømrermester Holger Duelund i 1957 som en traditionel tømrer og snedker virksomhed i Munkebo på Fyn. 

I 1985 overtog sønnen Palle Duelund roret og samtidig påbegyndtes en standardisering og specialisering i fremstilling af døre og vinduer. 

I 2018 købte ingeniør Morten Blomstrøm firmaet. Under hans ledelse blev firmaet i maj 2019 omdannet fra et anpartsselskab til et aktieselskab.

Ved konkursen var der cirka 18 ansatte. Et blik i seneste tilgængelige årsrapport viser, at der i 2018 var 27 medarbejdere, én mindre end året før. 

Sammenfald af faktorer knækkede firmaet
Konkursen har, som Anders Madsen har fået det forklaret af firmaets ejer, tre væsentlige årsager. 

En stor kunde, i form af en typehusproducent, valgte at udfase sine ordrer hos Total Døre og Vinduer og i stedet flytte bestillingerne til en anden vinduesproducent, hvilket har kostet megen omsætning. 

Brexit har også en stor aktie i den ulyksalige situation, selvom firmaet i Munkebo ikke selv eksporterede til Storbritannien. En række andre danske vinduesproducenter med eksport til Storbritannien har i stedet vendt sig mod det danske marked for at opretholde omsætning, og den øgede konkurrence har ramt Total Vinduer Døre og Vinduer. 

Endelig har generelt øget import af vinduer til Danmark også gjort markedet sværere. 

Produktionen kan starte igen i morgen
Kurator arbejder nu på at danne sig et komplet overblik over den omfattende aktivmasse i firmaet, der blandt andet rådede over 4.000 kvm bygninger med produktion, lager med mere. 

En virksomhedsoverdragelse, hvor virksomheden overtages som den er og føres videre, er fortsat en mulighed. I processen arbejder Anders Madsen også for at se, om andre vinduesproducenter er interesseret i ekstra kapacitet. 

– Der er alt til en produktion, der kan køre, så en køber kan i princippet starte igen i morgen, siger Anders Madsen og uddyber: 

– Det er i min optik up to date produktionsapparat. De producerede jo op til konkursen. 

Han tilføjer, at der har været henvendelser om end ikke noget konkret om en samlet overtagelse. Så om det ender med ét samlet salg, en auktion over aktiverne eller drypvise salg, vil han ikke skyde på. 

– Det kan tage alt fra et par måneder til flere år, slutter kurator. 

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078