Jysk designer vil gøre byerne smukkere
39-årige Christian Flindt, stole- og lysdesigner, er perfektionist og idealist. På torsdag den 18. november åbner han udstillingen Concrete / Light i Viborg.
- Folk kan se lamper, udendørs lygter, borde, stole og en stor betonpude, som er udviklet specielt til bl.a. det rekreative område ved Brænderigaarden ved Søndersø i Viborg. Jeg viser, hvordan vi kan skabe mere liv i byen og tænke nogle nye elementer ind i den. Det bliver rigtig spændende.
I hvilken retning rykker Viborg i øjeblikket i forhold til arkitekturen?
- Jeg har været her en del gange efterhånden, og hver gang kan jeg se, at der skyder nye bygninger op. Det synes jeg er væsentligt, fordi vi har en forpligtelse til at udvikle byrummet, så flere folk i byerne interagerer med hinanden og bruger det offentlige rum mere. Men forhåbentligt kommer der til at ske meget mere. På udstillingen har jeg bl.a. et forslag til at etablere pontoner i Viborg-søerne, så man kan udvikle badelivet ligesom i København og få unge, familier og de ældre ud at nyde en svømmetur.
Du laver stole i beton. Hvorfor?
- Jeg deltog tidligere på året i en indbudt konkurrence om at lave nogle store mødeborde til Finn Juhl-salen i New York. Her opdagede jeg, at man kan lave meget tynde, stærke og samtidigt meget lette flader til bordene i fiberbeton. Og det smarte jeg fandt ud af, var at man kunne sprøjte fiberbeton på udspændt tekstil. Resultatet var smukke, dobbeltkrumme former på meget simple og billige tekstil rammer som industrielt formværktøj.
Hvilken værdi har smuk arkitektur for Viborg?
- Arkitektur kan være kasser, der er praktiske, kvadratiske og gode opbevaringsrum for mennesker. Men den kan også være æstetisk smuk, blød og rar og stadig funktionel. Uden at bliver dyrere. I øvrigt ved jeg, at Viborg er i gang med at lægge en ny brostensbelægning i indre by. Det kommer til at binde de gamle bygninger sammen på en ny måde. Og så vil det sætte Viborg på landkortet.
Hvad er dine styrker?
- Jeg er god til at se muligheder, jeg er ambitiøs, og har stor skabertrang. Jeg vil altid noget nyt med mit design. Har mine samarbejdspartnere har samme holdning, så bliver jeg ved til det lykkedes. For jeg brænder 100 procent for mit arbejde. Udover min familie er det måske det eneste, der virkelig interesserer mig.
Om Christian Flindt og udstillingen
39-årige Christian Flindt er møbel- og lysdesigner og har gennem de seneste ti år modtaget en række designpriser og udviklingslegater til sit arbejde. Som én af fem udvalgte stoledesignere dystede han i sommer om at retten til at udsmykke Finn Juhl-salen i FN-bygningen, New York.
Udstillingen i Viborg finder sted på Kunsthal Brænderigården, hvor besøgende fra den 18. november kan opleve nye lamper og designs, som bliver opstillet i byen. Desuden bliver der mulighed for at vinde den første udgave af Christian Flindts ”Orchid stol” i en helt ny betonversion. Stolen, der kommer til at koste 17.000 kr., er udviklet af Christian Flindt og produceret hos fiberbetonfirmaet Glafiment.
- Jeg glæder mig utrolig meget til at udstille mine nye lamper og møbler og andre design-projekter i Brænderigården. Viborg er ved at blive et pulserende centrum for ny arkitektur, kultur og kunst. Jeg håber, at min udstilling kan sætte endnu flere kreative tanker i gang hos viborgenserne, siger Christian Flindt.